Wykonanie
Frywolna nazwa a danie jakże proste w swym składzie. Kto nie próbował, nie jest sobie wstanie wyobrazić jak pyszne jest połączenie gęsich żołądków z
cebulą.
Słodycz tej potrawy sprawia, że naprawdę jest to jedno z moich ulubionych dań.
Dla 5-6 osób1 , 3 kg. żołądków gęsich (lub indyczych)0,8 kg.
cebuli5-7 ząbków
czosnku1 łyżeczka
currysól,
pieprz,
majeranek5-6 kulek
ziela angielskiego2-3
listki laurowe200 ml
śmietany 30%olej do smażenia lub
smalec gęsiSposób przygotowaniaŻołądki pokroić na małe kawałki, zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić, tą czynność należy powtórzyć cztery
razy, po to, aby usunąć niepożądany posmak żołądków.
Cebulę pokroić w piórka, smażyć na tłuszczu w otwartym szybkowarze ok 15 minut,Następnie dodać żołądki, posiekane ząbki
czosnku i
przyprawy, całość zalać 3 szklankami
wody i dusić na niewielkim ogniu w zamkniętym szybkowarze przez ok. 1 - 1,5 godziny. Pu uduszeniu żołądki muszą być miękkie. Jeżeli nie macie szybkowaru to żołądki należy dusić w zamkniętym garnku przez 3 godziny i od czasu do czasu przemieszać.Na samym dodać
śmietanę. Danie podawać z
kaszą, pyzami lub
pieczywem.