ßßß Cookit - przepis na Golonka po baciarsku

Golonka po baciarsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
golonki 2 sztuk
marchewka 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
cebula 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
woda 2 szklanek
smalec 100 gramów
piwo ciemne 1 szklanek
majeranek 1 łyżek deserowych
papryka mielona słodka 0,5 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Zagotować lekko osoloną wodę z połową roztartego majeranku, włożyć umyte golonki i ugotować do miękkości. Ugotowane golonki wyjąc, ostudzić, oddzielić mięso od kości. Mięso pokroić na kawałki. Oczyszczoną cebulę drobno posiekać. Oczyszczone marchewki, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. W płaskim rondlu rozgrzać smalec, zrumienić na nim cebulę, dodać pokrojone mięso i starte jarzyny, wymieszać, skropić niewielką ilością wywaru, w którym gotowały się golonki, dusić razem kilkanaście minut, posypać papryką i majerankiem. Wlać wino, mieszając doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Kuchnia Staropolska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5481/Golonka-po-baciarsku