Wykonanie
Poziom trudności
Brukiew – dla jednych wspomnienie dzieciństwa, dla innych wspomnienie złych czasów. Na Kujawach, skąd pochodzi moja mama i jej rodzina,
brukiew jest kojarzona z ciężkimi, często biednymi czasami. Ludzie pochodzący z Kaszub mają dobre wspomnienia, a
brukiew kojarzy im się z czasem spędzonym u babci. Wiem to od kolegi i pani z Warzywniaka, obydwoje pochodzą z Kaszub. Skąd takie różne zdania na temat jednego warzywa? Mam swoje podejrzenia. Kaszubskie dania z brukwi podawane były na bogato, z
mięsem – najczęściej z gęsiną. Na Kujawach były to przeważnie dania jarskie (bez
mięsa, które bardzo wzbogaca smak brukwi). Mama pamięta smak surowej brukwi, bo razem z rodzeństwem często jedli
brukiew jak
rzodkiewkę. Porozmawiałam z
panią z Warzywniaka (u niej kupiłam
brukiew), podpytałam kolegę – i tak powstała zupa z brukwi na gęsinie. Zupa z brukwi jest gęsta, sycąca, rozgrzewająca i ma piękny kolor. Dla mnie bomba!Porcja dla 6 osóbSkładniki:2 gęsie nogi3 litry
wody3
marchewki1
pietruszka½ średniego
selera1
brukiew (ok. 1 kg)6 średnich
ziemniakówsólpieprz3 łyżki
majerankuSposób przygotowania:W dużym garnku powoli zagotować
wodę z gęsimi nogami,
marchewką,
pietruszką i
selerem.
Dodać 1 łyżeczkę
soli i gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny.
W tym czasie obrać
brukiew i pokroić na duże, kilkucentymetrowe kawałki.
Nogi i warzywa wyjąć z garnka, odstawić do przestudzenia.
Z powstałego rosołu można zlać chochelką nadmiar tłuszczu.
Do
wywaru dodać
brukiew.
Ostudzoną
marchewkę,
pietruszkę i
selera pokroić w drobną kostkę.
Mięso gęsi oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Po około 45 minutach, gdy
brukiew będzie już miękka, wyjąć ją na miskę.
Teraz do zupy dodać
ziemniaki.
Brukiew przecisnąć przez praskę do
ziemniaków lub zmiksować.
Mięso z gęsich nóg podsmażyć na odrobinie
oliwy z oliwek – powinno być trochę chrupiące.
Gdy
ziemniaki w zupie będą miękkie, dodać pokrojone wcześniej warzywa, purée z brukwi.
Doprawić
solą,
pieprzem (sporo), dodać roztarty w dłoniach
majeranek.
Zagotować, wyłączyć.
Rozlać zupę do misek, na wierzch ułożyć podsmażone
mięso.
Smacznego!