ßßß Cookit - przepis na Schab pieczony ze śliwkami

Schab pieczony ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
schab bez kości 1 kilogramów
śliwki suszone 300 gramów
smalec 10 gramów
marchew 1 sztuk
seler 0.5 sztuk
pietruszka 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
papryka według uznania
majeranek według uznania
powidła śliwkowe 2 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
olej 3 łyżek stołowych
wino czerwone wytrawne 4 łyżek stołowych
sos z pieczeni 4 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Schab umyć, osuszyć i wyciąć błony. Nożem przekłuć go przez środek. Mięso nadziać śliwkami i związać dratwą. Oprószyć solą, pieprzem, papryką i majerankiem, obsmażyć na patelni, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać oczyszczone i utarte na grubej tarce jarzyny, podlać wodą i dusić do miękkości.
Przygotowanie sosu: oczyszczoną cebulę posiekać i podsmażyć na oleju, dodać powidła, wino, mieszać i dusić kilka minut pod przykryciem. Dodać sos z pieczeni zagęszczony mąką, zagotować i przetrzeć przez gęste sito.
Miękki schab podać z gorącym sosem w sosjerce.
Uwagi:
Do sosu kiedy jest gotowy możemy wrzucić kilka suszonych śliwek bedą one nie tylko dekoracja ale i smacznym dodatkiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3723/Schab-pieczony-ze-sliwkami