ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 300 gramówcukier 125 gramówcukier 4 łyżek stołowychproszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowychsól 1 szczyptalaska wanilii 1 sztukjajka 1 sztukmasło 125 gramówbudyń migdałowy 1 sztukmleko 400 mililitrówwiśnie 750 gramówśmietana - bita według uznaniacukier puder według uznanialistki melisy według uznaniaWykonanie:Z maki, 125g cukru, proszku do pieczenia, soli, miąższu wanilii, jajka oraz miękkiego masła wyrobić kruszonkę. 2/3 kruszonki wyłożyć do średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, docisnąć lekko ręką. Z 2 łyżkami mleka i 2 łyżkami cukru rozmieszać budyń. Pozostałe mleko zagotować i ugotować budyń i wylać na ciasto, wygładzić. Na wierzchu ułożyć, oczyszczone, wydrolowane wiśnie. Owoce posypać równomiernie 2 łyżkami cukru. Na wierzchu ciasta rozdrobnić pozostałą kruszonkę. Piec 40 minut w 190 stopniach, wystudzić. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem. Na wierzchu ozdobić kleksami z bitej śmietany, a na każdym ułożyć wiśnie oraz świeże listki melisy.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: