Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
mięso wołowe 500 gramów
seler naciowy 1 sztuk
marchewka 2 sztuk
czosnek 1 ząbki
cebula 1 sztuk
grzyby suszone 50 gramówrosół wołowy z kostki 1 szklanek
olej 2 łyżek stołowych
liść laurowy 1 sztuk
mąka 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umyte
grzyby namoczyć i po godzinie osączyć. Umyte i osuszone
mięso pokroić w kawałki i smażyć na
oleju do zrumienia ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla i zalać rosołem, dodać
listek laurowy i odciśnięte z
wody grzyby. dusić pod przykryciem 60 minut, na średnim ogniu.Oczyszczona
marchewkę pokroić w kostkę. Od
selera ściąć zgrubiałą końcówkę korzenia, łodygi razem z liśćmi pokroić na półcentymetrowe kawałki, a
czosnek drobno posiekać.Gdy
mięso zacznie mięknąć, dodać
marchewkę,
seler i
czosnek. Dusić jeszcze 20 minut. Doprawić
pieprzem i
solą, usunąć
listek laurowy.
Mąkę wymieszać z 2 łyżkami
wody lub rosołu i połączyć z
mięsem, zagotować.
Mięso wraz z sosem podawać z ugotowaną na sypko
kaszą jęczmienną lub pęczakiem i surówką z
białej kapusty.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaKuchnia StaropolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: