Wykonanie
< Prosta babka piaskowa na
olejuKrewetki i ogonki
raków w kremowym sosie
Składniki na 4 porcje1 małe opakowanie
krewetek w zalewie własnej1 małe opakowanie ogonków
raków w zalewie własnej(Po odlaniu zalew, około 400 gram
krewetek i ogonków )2 małe
marchewki1 łodyga
selera naciowego1 mniejsza
cebula500 ml
śmietanki do gotowania * o małej zawartości tłuszczujeśli sos będzie tłusty, danie będzie ciężko strawne
sól,
pieprz2 mniejsze ząbki
czosnku1 łyżka
mąki do zagęszczenia sosu
Wykonanie
Marchew,
cebulę oraz
łodyge selera kroimy w bardzo drobniutką kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy trochę
oleju i przysmażamy nasze warzywa, dolewamy dosłownie troszeczkę
wody na dno aby warzywa się nie przypaliły i dusimy je do miękkości.Następnie dolewamy
śmietankę, wrzucamy do niej
krewetki i ogonki
raków. Dokładamy wyciśnięty
czosnek. Na małym ogniu gotujemy całość przez ok. 10 /15 min. Na koniec zagęszczamy rozrobioną w małej ilości
wody mąką i doprawiamy
solą oraz świeżo zmielonym
pieprzem. Podajemy z gorącą
bagietką.
About Gosia DrohomireckaView all posts by Gosia Drohomirecka >< Prosta babka piaskowa na
oleju