ßßß Cookit - przepis na Ciasto ryżowe

Ciasto ryżowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 95 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
ryż błyskawiczny 300 gramów
mąka 200 gramów
cukier 200 gramów
mleko 1 mililitrów
jajka 1 sztuk
sól 1 szczypta
margaryna 0,5 kostek
limonki 4 sztuk
śmietana kremówka 400 gramów
białka 2 sztuk
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Mleko zagotować. Stale mieszając wsypać ryż i gotować 20 minut na małym ogniu, ostudzić.
Z mąki, tłuszczu, jajka, 100g cukru i szczypty soli zagnieść ciasto. Podzielić je na pół. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nią dno wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy. nakłuć dość gęsto widelcem. Piec 15 minut w 200 stopniach.
Limonki sparzyć. Skórkę z 3 owoców zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wycisnąć ok. 10 łyżek soku. Jedną limonkę pokroić w plasterki. Skórkę, sok, 100g cukru i śmietanę wymieszać, dodać do ryżu. Połączyć z ubitymi na sztywno białkami.
Boki tortownicy wylepić resztą ciasta i wyłożyć masę ryżową, wyrównać. Piec ok. 75 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem i przybrać plasterkami limonki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: Mikuri
Data: 2011-09-12
Bardzo ale to bardzo dobry przepis 1 mililitr mleka = pomyłka ma być 1 litr
Autor: Młody
Data: 2011-09-12
O co chodzi z tym 1 mililitrem Mleka ??
Autor: Floress
Data: 2008-12-30
ciekawe
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4656/Ciasto-ryzowe