Święta już jutro, a pracy w kuchni ciągle przybywa : ). W przerwie między jedną potrawą, a drugą postanowiłam napisać posta o słodkich świątecznych gniazdkach, czyli babeczkach cytrynowych z kremem z mascarpone, wiórkami i orzechami w czekoladzie. Zapraszam !o.Składniki na ciasto:2 szkl. mąki3/4 szkl. cukru2 i 1/2 proszku do pieczeniaszczypta soli1 szkl. mleka1 jajko1/2 kostki margarynysok z 1 cytrynyskorka otarta z 1 cytrynyRozpuszczamy margarynę w rondelku. Mleko roztrzepujemy z jajkiem i dodajemy tłuszcz. Do składników mokrych dodajemy skórkę z cytryny i sok. Składniki suche mieszamy razem, a następnie dolewamy do nich plynne składniki. Dokładnie mieszamy. Wypełniamy ciastem papilotki do 3/4 ich wysokości i pieczemy około 20 min w 180 stopniach.Składniki na krem:250 ml śmietanki kremówkiopakowanie mascarpone1/3 szkl. cukru pudruulubiony aromat (ja dodałam cytrynowy :))do przybrania orzechy w czekoladzie i uprażone na suchej patelni wiórki kokosoweUbijamy mikserem schłodzoną śmietankę i następnie dodajemy mascarpone i dalej mieszamy. Ciągle miksując dodajemy stopniowo cukier puder, a na koniec aromat.Przestudzone babeczki dekorujemy kremem za pomocą szprycy, posypujemy wiórkami i układamy po 3 czekoladowe ''jajeczka''. Gotowe !Babeczki przetrzymujemy w lodówce ze względu na krem.