Wykonanie
Wiem, że
słoneczna, rozleniwiająca pogoda nie sprzyja spędzaniu czasu w kuchni, ale liczę na to, że tym gofrom się nie oprzesz, bo robi się je ekspresowo, a smakują wyśmienicie. Zapraszam na przepyszne gofry na
serku mascarpone :)
Składniki (na 4 duuuże gofry lub 8 mniejszych):200 g
mąki30 g
cukru4 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli250 g
serka mascarpone2
jajka100 ml
mlekaDodatkowo:330 ml
śmietany kremówka 30 lub 36%2-3 łyżki
cukru pudruok. 200 g
truskawekPrzygotowanie:W jednej misce wymieszać składniki suche:
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
sól. W drugiej misce połączyć
mascarpone z
mlekiem i
jajkami. Składniki mokre dodać do suchych i dokładnie wymieszać, ciasto powinno być gęste. Gofrownicę rozgrzać, ciasto nalewać partiami i piec zgodnie z instrukcją urządzenia (u mnie ok. 4 minuty, gofrownica 1400W). Ostudzić na kratce, podawać z
truskawkami i
śmietaną ubitą z
cukrem pudrem.