ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegożółtka 3 sztukcukier 150 gramówcukier waniliowy 1 sztukmąka tortowa 1,5 szklanekmąka ziemniaczana 3 łyżek stołowychmasło 3 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowychporzeczki czerwone 750 gramówbiałka 3 sztuksól 1 szczyptasok z cytryny 2 łyżek stołowychcukier 1 szklanekmleko 5 łyżek stołowychlistki melisy według uznaniaWykonanie:Ciasto: żółtka wymieszać z150g cukru oraz cukrem waniliowym i ubić, mikserem, na puch. Dodać stopniowo obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, stopione, wystudzone masło oraz mleko. Wymieszać na jednolitą gładka masę. Przełożyć do kwadratowej (lub okrągłej) średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Beza: oczyszczone porzeczki osuszyć. Białka ubić, z sokiem z cytryny oraz szczyptą soli, na sztywno. Ubijając wsypywać stopniowo szklankę cukru. Gdy piana będzie szklista i gęsta wymieszać ją z porzeczkami.Masę bezową rozłożyć równomiernie na cieście i piec jeszcze 20 minut. Wystudzone ciasto pokroić na kwadraty i każda porcję udekorować listkiem melisy lub mięty.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: