Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
żółtka 3 sztuk
cukier 150 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
mąka tortowa 1,5 szklanek
mąka ziemniaczana 3 łyżek stołowych
masło 3 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
porzeczki czerwone 750 gramów
białka 3 sztuk
sól 1 szczypta
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
cukier 1 szklanek
mleko 5 łyżek stołowychlistki
melisy według uznaniaWykonanie:Ciasto:
żółtka wymieszać z150g
cukru oraz
cukrem waniliowym i ubić, mikserem, na puch. Dodać stopniowo obydwie
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia, stopione, wystudzone
masło oraz
mleko. Wymieszać na jednolitą gładka masę. Przełożyć do kwadratowej (lub okrągłej) średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Beza: oczyszczone
porzeczki osuszyć.
Białka ubić, z
sokiem z cytryny oraz szczyptą
soli, na sztywno. Ubijając wsypywać stopniowo szklankę
cukru. Gdy piana będzie szklista i gęsta wymieszać ją z
porzeczkami.Masę
bezową rozłożyć równomiernie na cieście i piec jeszcze 20 minut. Wystudzone ciasto pokroić na kwadraty i każda porcję udekorować listkiem
melisy lub
mięty.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: