ßßß Cookit - przepis na Ciasto porzeczkowe

Ciasto porzeczkowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
żółtka 3 sztuk
cukier 150 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
mąka tortowa 1,5 szklanek
mąka ziemniaczana 3 łyżek stołowych
masło 3 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
porzeczki czerwone 750 gramów
białka 3 sztuk
sól 1 szczypta
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
cukier 1 szklanek
mleko 5 łyżek stołowych
listki melisy według uznania
Wykonanie:
Ciasto: żółtka wymieszać z150g cukru oraz cukrem waniliowym i ubić, mikserem, na puch. Dodać stopniowo obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, stopione, wystudzone masło oraz mleko. Wymieszać na jednolitą gładka masę. Przełożyć do kwadratowej (lub okrągłej) średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Beza: oczyszczone porzeczki osuszyć. Białka ubić, z sokiem z cytryny oraz szczyptą soli, na sztywno. Ubijając wsypywać stopniowo szklankę cukru. Gdy piana będzie szklista i gęsta wymieszać ją z porzeczkami.
Masę bezową rozłożyć równomiernie na cieście i piec jeszcze 20 minut. Wystudzone ciasto pokroić na kwadraty i każda porcję udekorować listkiem melisy lub mięty.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10119/Ciasto-porzeczkowe