Macie jeszcze czerwoną porzeczkę? Jeśli nie to koniecznie zachowajcie ten przepis na przyszły sezon. Chociaż myślę, że można go również zrobić na jesieni, w wersji ze świeżą żurawiną. Ciasto jest genialne bo jest to połączenie kwaśnych owoców ze słodycząbezy i kruchego ciasta.ŹródłoSkładniki:3 żółtka1/2 szklanki cukru1 1/2 szklanki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia5 łyżek mleka2 łyżki masłaSkładniki na bezę:3 białka3/4 szklanki cukru750 g czerwonej porzeczki2 łyżki soku z cytrynyszczypta soliPorzeczki umyć i osuszyć. Masło roztopić, dodać mleko i pozostawić do wystygnięcia. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać masło z mlekiem i zmiksować. Foremkę 22/26 cm wyłożyć papierem i przełożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 15 min. Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie szklista dodać porzeczki i delikatnie wymieszać łyżką. Po 15 minutach wyjąć ciasto z piekarnika i rozsmarować na nim bezę. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika i piec jeszcze ok. 20 min.Smacznego:)