Wykonanie
To połączenie smaków jest po prostu rewelacyjne.
Słodycz bezy idealnie równoważy lekko kwaskowy
agrest. Nic dodać, nic ująć!
Składniki (na 12 sztuk): na ciasto:1,5 szklanki
mąki pszennej,0,5 szklanki
cukry,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,2
żółtka,100 ml
oleju,12-15 łyżek
mleka,36-48 sztuk
agrestu (to jest około 25 dag). na
bezę:2
białka,2/3 szklanki
cukru,1łyżeczka
mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka
soku z cytryny.JAK TO ROBIMY?W misce łączymy suche składniki. W osobnym naczyniu roztrzepujemy
żółtka, następie dodajemy
olej i
mleko cały czas mieszając. Łączymy suche składniki z mokrymi.Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Następnie rozkładamy ciasto. Do każdej babeczki wkładamy po 3-4
owoce agrestu.
Białka wraz z
cukrem ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy
mąkę ziemniaczaną i
sok z cytryny. Pianę rozkładamy na ciasto, dzieląc
między wszystkie muffinki.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 30 minut.
Wyjmujemy i studzimy.
Smacznego!Źródło inspiracji: http://mojewypieki.blox.pl/2011/06/Slodko-kwasne-babeczki-z-agrestem-i-beza.htmlPrzepis na ciasto trochę zmodyfikowałam z braku niektórych składników i zastąpiłam je innymi. Z efektu końcowego byłam jednak bardzo zadowolona :)