ßßß Cookit - przepis na MUFFINKI Z AGRESTEM

MUFFINKI Z AGRESTEM

nazwa

Wykonanie

To połączenie smaków jest po prostu rewelacyjne. Słodycz bezy idealnie równoważy lekko kwaskowy agrest. Nic dodać, nic ująć!
Składniki (na 12 sztuk): na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki cukry,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 żółtka,
100 ml oleju,
12-15 łyżek mleka,
36-48 sztuk agrestu (to jest około 25 dag). na bezę:
2 białka,
2/3 szklanki cukru,
1łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka soku z cytryny.
JAK TO ROBIMY?
W misce łączymy suche składniki. W osobnym naczyniu roztrzepujemy żółtka, następie dodajemy olej i mleko cały czas mieszając. Łączymy suche składniki z mokrymi.
Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Następnie rozkładamy ciasto. Do każdej babeczki wkładamy po 3-4 owoce agrestu.
Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Pianę rozkładamy na ciasto, dzieląc między wszystkie muffinki.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 30 minut.
Wyjmujemy i studzimy.
Smacznego!
Źródło inspiracji: http://mojewypieki.blox.pl/2011/06/Slodko-kwasne-babeczki-z-agrestem-i-beza.html
Przepis na ciasto trochę zmodyfikowałam z braku niektórych składników i zastąpiłam je innymi. Z efektu końcowego byłam jednak bardzo zadowolona :)
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/07/muffinki-z-agrestem.html