ßßß
Składniki na 12 małych foremek + 12 większych lub na 1 keksówkę:200g maku,100g masła,3 żółtka,3 białka,8 łyżek mąki,5 łyżek mleka,4 łyżki cukru waniliowego własnej roboty,2 łyżki mąki ziemniaczanej,łyżeczka proszku do pieczenia.Przygotowanie:Mak sparzyć i dokładnie odcedzić. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia.Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie dodać do nich mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Gdy całość będzie stanowiło jednolitą całość dodać roztopione masło. W następnym kroku dodać mak i całość dokładnie wymieszać.
W osobnej misce ubić pianę z białek i dodać ją drewnianą łyżką do ciasta i delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do silikonowych foremek bądź do keksówki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut (w przypadku babeczek) lub przez 45-50 minut (ciasto w keksówce)Smacznego!