Wykonanie
I przyszedł grudzień, bez większych zaskoczeń i bez mrozów. Razem z grudniem przyszedł sezon na
mak. Na różnych blogach już widziałam wiele wpisów z makowymi wieńcami drożdżowymi,
struclami i babkami. U mnie dziś
makowe mini serduszka, które najlepiej smakują z
konfiturą z mirabelek domowej roboty.
Składniki na 12 małych foremek + 12 większych lub na 1 keksówkę:200g
maku,100g
masła,3
żółtka,3
białka,8 łyżek
mąki,5 łyżek
mleka,4 łyżki
cukru waniliowego własnej roboty,2 łyżki
mąki ziemniaczanej,łyżeczka
proszku do pieczenia.Przygotowanie:
Mak sparzyć i dokładnie odcedzić.
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia.
Żółtka utrzeć z
cukrem, a następnie dodać do nich
mąkę,
proszek do pieczenia i
mleko. Gdy całość będzie stanowiło jednolitą całość dodać roztopione
masło. W następnym kroku dodać
mak i całość dokładnie wymieszać.
W osobnej misce ubić pianę z
białek i dodać ją drewnianą łyżką do ciasta i delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do silikonowych foremek bądź do keksówki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej
mąką.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut (w przypadku babeczek) lub przez 45-50 minut (ciasto w keksówce)Smacznego!