ßßß
Pieguska, czyli babkę z makiem na białkach postanowiłam upiec już dość dawno temu, przy okazji pieczenia babki na białkach według przepisu siostry Anieli . Tak mi się wtedy wymyśliło, że w wersji z makiem ta babka będzie pyszna i właśnie taka wyszła. Jeśli ktoś lubi może babkę posypać cukrem pudrem lub zrobić dowolną polewę. U mnie była bez dodatków, bo bardzo lubię te przypieczone brzegi. Babki na białkach mają ten plus, że dość długo utrzymują świeżość :)
Składniki:3 szklanki mąki (niepełne)8 białek1 ½ szklanki cukru250g masła 82%¾ szklanki mleka1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego2/3 szklanki maku (całego)Masło rozpuszczamy, a następnie dodajemy do niego mleko.Z białek ubijamy sztywną pianę, a następnie ciągle miksując dodajemy cukier i cukier waniliowy. Po około 5 minutach, wlewamy powoli cienkim strumieniem letnią, prawie zimną mieszankę masła z mlekiem. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy mak, jeszcze chwilę miksujemy, po czym przelewamy ciasto do dobrze wysmarowanych tłuszczem i ewentualnie wysypanych bułką tartą, dwóch podłużnych form na babki (średniej wielkości około 11 x 25cm).Babki makowe pieczemy w 180 ⁰ C około 60 – 80 minut.Uwaga: podczas pieczenia najlepiej nie otwierać piekarnika, może to spowodować zakalca.
Z pozostałych żółtek można między innymi upiec:- Rafaello na herbatnikach,- ciasteczka komercyjne,- ciasteczka Enrike,- pączki .R E K L A M A
