ßßß Cookit - przepis na Zapiekane pomidory faszerowane

Zapiekane pomidory faszerowane

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
pomidory 4 sztuk
szpinak 500 gramów
cebula 1 sztuk
ryż (ugotowany)0,5 szklanek
ser żółty 5 łyżek stołowych
śmietana 3 łyżek stołowych
masło 3 gramów
tłuszcz według uznania
listki bazylii według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
czosnek 2 ząbki
Wykonanie:
Oczyszczony szpinak grubo posiekać (mrożone liście, rozmrozić i posiekać). Oczyszczoną cebulę oraz czosnek posiekać i zeszklić na łyżce masła. Dodać szpinak, wymieszać i dusić 5 minut pod przykryciem. Wymieszać z ugotowanym ryżem, gęstą śmietaną oraz startym serem. Doprawić farsz posiekana bazylią, sola oraz pieprzem.
Umytym pomidorom odkroić górna cześć i wydrążyć łyżeczka pestki, pozostawiając przy skórce warstwę miąższu. Pomidory napełnić farszem. Położyć po kawałeczku masła i przykryć odciętymi wierzchami. Ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu i zapiekać 25 minut w 175 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Jarzyny i Pasztety weg.
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11605/Zapiekane-pomidory-faszerowane