ßßß Cookit - przepis na Pomidorowa ekspresowa zupa krem

Pomidorowa ekspresowa zupa krem

nazwa

Wykonanie

Czasami zupę trzeba zrobić szybko...
Składniki dla 4 osób:
3 średniej wielkości pomidory
puszka pomidorów pelati, czyli bez skórki :)
duża cebula
3 ząbki czosnku
garść bazylii
3-4 kromki bagietki
wywar warzywny ok. 1 l
łyżka masła
łyżka śmietany do dekoracji
sól, pieprz do smaku
Pomidory świeże obieramy ze skóry i drobno kroimy usuwając środki. Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Wrzucamy pomidory świeże i z puszki, chwilę podsmażamy. Dodajemy wywar i gotujemy przez 20-30 minut, wrzucamy pokrojoną bagietkę i bazylię, gotujemy 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Miksujemy a potem przecieramy przez sitko. Gdyby zupa była za rzadka, można dodać jeszcze bagietki. Podajemy na talerzu udekorowane śmietaną.
Zupę przygotowałam na warsztatach Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO.
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2013/01/kremowa-pomidorowka-do-zrobienia-migiem.html