ßßß Cookit - przepis na Zupa pejzanka

Zupa pejzanka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
marchewka 2 sztuk
seler 0,5 sztuk
por 1 sztuk
ziemniaki 4 sztuk
grzyby suszone 2 sztuk
boczek wędzony 250 gramów
rosół drobiowo-wołowy 6 szklanek
piure ziemniaczne w proszku 3 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
tymianek według uznania
śmietana 2 łyżek stołowych
żółtka 1 sztuk
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone marchewki oraz seler pokroić w słupki, por w półplasterki, ziemniaki w kostkę, a namoczone wcześniej grzyby w paski. Na suchej patelni wytopić pokrojony boczek, dodać warzywa oraz grzyby i smażyć 10 minut. Przełożyć do garnka z wrzącym bulionem (może być z kostki) i gotować 20 minut na małym ogniu. Mieszając, powoli wsypać do zupy piure i zagotować. Zupę doprawić roztartym czosnkiem, tymiankiem, sola oraz pieprzem. Zdjąć z ognia, zaciągnąć żółtkiem rozprowadzonym śmietaną. Przed podaniem posypać zupę posiekaną natką pietruszki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11164/Zupa-pejzanka