Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
marchewka 2 sztuk
seler 0,5 sztuk
por 1 sztuk
ziemniaki 4 sztuk
grzyby suszone 2 sztuk
boczek wędzony 250 gramówrosół drobiowo-wołowy 6 szklanekpiure ziemniaczne w proszku 3 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
tymianek według uznania
śmietana 2 łyżek stołowych
żółtka 1 sztuk
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
marchewki oraz
seler pokroić w słupki,
por w półplasterki,
ziemniaki w kostkę, a namoczone wcześniej
grzyby w paski. Na suchej patelni wytopić pokrojony
boczek, dodać warzywa oraz
grzyby i smażyć 10 minut. Przełożyć do garnka z wrzącym
bulionem (może być z kostki) i gotować 20 minut na małym ogniu. Mieszając, powoli wsypać do zupy piure i zagotować. Zupę doprawić roztartym
czosnkiem,
tymiankiem,
sola oraz
pieprzem. Zdjąć z ognia, zaciągnąć
żółtkiem rozprowadzonym
śmietaną. Przed podaniem posypać zupę posiekaną
natką pietruszki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: