ßßß Cookit - przepis na Zupa ziemniaczana na boczku

Zupa ziemniaczana na boczku

nazwa

Wykonanie

Zupa nie należy do lekkich ze względu na tłusty boczek. Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić nawet na taki rarytas ;)
Składniki:
300 gramów ziemniaków
300 gramów wędzonego boczku
1 marchewka
1/4 selera
1 pietruszka
1/2 pora
2-3 łyżki śmietany do zabielenia
sól
pieprz
Boczek pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu (z boczku tłuszcz sam się wytopi)
Por pokroić na cienkie plasterki i dodać do boczku - smażyć jeszcze chwilę, aż por będzie się miękki
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki
Pietruszkę obrać i przekroić wzdłuż na cztery części
Seler obrać
Warzywa przełożyć do garnka z wodą i przełożyć usmażony boczek z porem wraz z wytopionym tłuszczem, przyprawić
Zupę gotować na średnim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie
Następnie zabielamy zupę tak, jak to omawiałam w przepisie na zupę zupę ogórkową : do kubeczka wlać śmietanę i uzupełnić wywarem z zupy - dokładnie wymieszać (ja to robię sprężynką). UWAGA: nigdy nie wlewamy zimnego do gorącego tylko gorące do zimnego. Jesli zrobimy odwrotnie to śmietana się zetnie i będzie nieładnie wyglądać! Następnie cało ść wlać do zupy jednocześnie mieszając, żeby śmietana ładnie się rozprowadziła w garnku. Doprowadzić do wrzenia - nie gotować
Smacznego :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/06/zupa-ziemniaczana-na-boczku.html