ßßß Cookit - przepis na Pejzanka

Pejzanka

nazwa

Wykonanie

Gęsta i aromatyczna zupa, bardzo sycąca i niedroga :) Będzie również smakowita w wersji bezmięsnej.
6 szklanek bulionu mięsnego (może być z kostki, ja akurat miałam wywar ze schabu)
3 garście włoszczyzny mrożonej
4 ziemniaki
3 średnie ugotowane ziemniaki (miałam z poprzedniego dnia) + 2 łyżki ciepłego mleka
200 gram chudego wędzonego boczku
2 suszone grzybki (dałam podgrzybki)
2 łyżki śmietany 18% + żółtko
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz
siekana zielenina (np natka pietruszki)
Grzybki zalać wrzątkiem i zostawić na 2 godziny, następnie odcedzić i pokroić na paseczki.
Do gorącego bulionu wrzucić włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki, grzybki i gotować około 15 minut (do miękkości warzyw).
Boczek pokroić na paseczki podsmażyć na patelni, potem wrzucić do zupy.
Ugotowane ziemniaki pognieść bardzo dokładnie z mlekiem na pure, wrzucić do zupy, dodać zmiażdżony czosnek, gotować przez parę minut.
Żółtko połączyć ze śmietaną, mieszankę zahartować 2 łyżkami gorącej zupy, wlać, dodać tymianek, sól i pieprz, zagotować.
Na talerzach posypać siekaną natką pietruszki.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/pejzanka.html