Wykonanie
Gęsta i aromatyczna zupa, bardzo sycąca i niedroga :) Będzie również smakowita w wersji bezmięsnej.
6 szklanek
bulionu mięsnego (może być z kostki, ja akurat miałam
wywar ze
schabu)3 garście
włoszczyzny mrożonej4
ziemniaki3 średnie ugotowane
ziemniaki (miałam z poprzedniego dnia) + 2 łyżki ciepłego
mleka200 gram chudego
wędzonego boczku2
suszone grzybki (dałam podgrzybki)2 łyżki
śmietany 18% +
żółtko2 ząbki
czosnku1 łyżeczka suszonego
tymiankusól,
pieprzsiekana
zielenina (np
natka pietruszki)
Grzybki zalać wrzątkiem i zostawić na 2 godziny, następnie odcedzić i pokroić na paseczki.Do gorącego
bulionu wrzucić
włoszczyznę, pokrojone w kostkę
ziemniaki,
grzybki i gotować około 15 minut (do miękkości warzyw).
Boczek pokroić na paseczki podsmażyć na patelni,
potem wrzucić do zupy.Ugotowane
ziemniaki pognieść bardzo dokładnie z
mlekiem na
pure, wrzucić do zupy, dodać zmiażdżony
czosnek, gotować przez parę minut.
Żółtko połączyć ze
śmietaną, mieszankę zahartować 2 łyżkami gorącej zupy, wlać, dodać
tymianek,
sól i
pieprz, zagotować.Na talerzach posypać siekaną
natką pietruszki.