Wykonanie
Ostatnio na blogu zamieszczałam przepisy prawie wyłącznie na
słodycze. Jednym z moich noworocznych postanowień jest ograniczenie jedzenia
słodyczy-
cukru i tłuszczów utwardzonych typu
margaryna, na której lubię (tak, to jest
dziwne) smażyć. Święta się skończyły, czas więc zacząć wprowadzać postanowienie w życie. Dziś zamiast
ciastek- zupa grzybowa z
tymiankiem:). Posypana
szczypiorkiem i
pietruszką wygląda bardzo wiosennie. Smakuje intensywnie- dodałam sporo przypraw.
Tymianek sprawia, że w smaku przypomina nieco grochówkę.Składniki:2 l
bulionu warzywnego*2 garści
suszonych grzybów2 łyżki
śmietany 18 %4
ziemniakikorzeń pietruszki2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
tymiankuszczypiorek,
natka pietruszkisól,
pieprz* Można użyć
bulionu z kostki- warzywnego lub
grzybowego lub zrobić
bulion "pół na pół":
cebulę,
czosnek,
marchewkę,
pietruszkę,
pora, łodygi
kopru,
ziele angielskie,
liść laurowy zalać
wodą, zagotować do miękkości, wyłowić warzywa i doprawić
bulionem z kostki.Przygotowanie:1.
Grzyby wypłukać, zalać
wodą i odstawić do zmięknięcia (min, 2 godziny).2.
Ziemniaki,
grzyby i
korzeń pietruszki pokroić w podłużne kawałki (paski).3. Warzywa,
czosnek i
grzyby wrzucić do
bulionu, ugotować do miękkości.4. Zupę zaprawić
śmietaną, dodać
sól,
pieprz (najlepiej świeżo zmielony) i
tymianek. Gotować jeszcze chwilę.5. Zupę podawać posypaną
pietruszką i
szczypiorkiem.