ßßß Cookit - przepis na ZUPA GRZYBOWA Z TYMIANKIEM

ZUPA GRZYBOWA Z TYMIANKIEM

nazwa

Wykonanie

Ostatnio na blogu zamieszczałam przepisy prawie wyłącznie na słodycze. Jednym z moich noworocznych postanowień jest ograniczenie jedzenia słodyczy- cukru i tłuszczów utwardzonych typu margaryna, na której lubię (tak, to jest dziwne) smażyć. Święta się skończyły, czas więc zacząć wprowadzać postanowienie w życie. Dziś zamiast ciastek- zupa grzybowa z tymiankiem:). Posypana szczypiorkiem i pietruszką wygląda bardzo wiosennie. Smakuje intensywnie- dodałam sporo przypraw. Tymianek sprawia, że w smaku przypomina nieco grochówkę.
Składniki:
2 l bulionu warzywnego*
2 garści suszonych grzybów
2 łyżki śmietany 18 %
4 ziemniaki
korzeń pietruszki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
szczypiorek, natka pietruszki
sól, pieprz
* Można użyć bulionu z kostki- warzywnego lub grzybowego lub zrobić bulion "pół na pół": cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, pora, łodygi kopru, ziele angielskie, liść laurowy zalać wodą, zagotować do miękkości, wyłowić warzywa i doprawić bulionem z kostki.
Przygotowanie:
1. Grzyby wypłukać, zalać wodą i odstawić do zmięknięcia (min, 2 godziny).
2. Ziemniaki, grzyby i korzeń pietruszki pokroić w podłużne kawałki (paski).
3. Warzywa, czosnek i grzyby wrzucić do bulionu, ugotować do miękkości.
4. Zupę zaprawić śmietaną, dodać sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielony) i tymianek. Gotować jeszcze chwilę.
5. Zupę podawać posypaną pietruszką i szczypiorkiem.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2015/01/zupa-grzybowa-z-tymiankiem.html