ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegocielęcina 1 kilogramówboczek wędzony 600 gramówwątróbka cielęca 200 gramówjajka 2 sztukkajzerka 1 sztukgrzybki suszone 4 sztukcebula 2 sztuknatka pietruszki 1 pęczekbazylia 1 pęczekwino białe wytrawne 1 szklanekliść laurowy 1 sztukziele angielskie według uznaniatymianek według uznaniapieprz biały według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną cebulę pokroić w piórka. Pokrojone mięso włożyć do rondla, wlać wino, dodać grzyby, cebulę, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego. Mieszając, doprawić pieprzem, solą oraz tymiankiem i dusić 60 minut na małym ogniu. Dodać oczyszczona wątróbkę i gotować jeszcze 15 minut. Przecedzić, a w wywarze namoczyć kajzerkę. Listek i ziele wyjąć, a resztę zmiksować. Do masy dodać jajka i odciśnięta kajzerkę, dobrze wyrobić (jeśli trzeba, dodać trochę wywaru). Doprawić do smaku sola oraz pieprzem.Boczek pokroić w cienkie plasterki. Z umytej, osuszonej natki i bazylii oderwać listki.Okrągłą formę wyłożyć plasterkami boczku, wyłożyć 1/3 masy, posypać natką i bazylia. Ponownie ułożyć plasterki boczku, znów 1/3 masy, zioła i boczek. Wyłożyć resztę masy, przykryć boczkiem i posypać ziołami. Formę dokładnie przykryć folia aluminiową i piec 1,5 godziny w 180 stopniach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaPotrawy z MięsaWielkanocZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: