ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegocielęcina bez kości 1 kilogramówsok z pomarańczy 0,5 szklaneksok z cytryny 1 łyżek deserowychziele angielskie 1 łyżek stołowycholiwa 3 łyżek stołowychcebula 1 sztukchleb razowy suchy - pokruszony 0,5 szklanekskórka z pomarańczy - otarta 1 łyżek stołowychbułka tarta 1 łyżek stołowychwino wytrawne białe 1 łyżek stołowychrodzynki 2 łyżek stołowychestragon 0,25 łyżek deserowychbazylia 0,25 łyżek deserowychtymianek 0,25 łyżek deserowychmięta 0,25 łyżek deserowychjajka 1 sztuksól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone mięso przeciąć poziomo wzdłuż tak, by można je było rozłożyć jak książkę. Rozbić je lekko tłuczkiem i skropić sokiem z cytryny.Farsz: oczyszczoną, posiekaną cebulę zeszklić na oliwie, dodać tartą bułkę, pokruszony chleb, mieszając, chwilę smażyć. Umyte rodzynki zalać winem. Cebulkę i chleb zdjąć z ognia i wymieszać ze skórką z pomarańczy, rodzynkami, ziołami, jajkiem oraz solą i starannie wyrobić.Oprószony solą płat mięsa przykryć rozłożona równomiernie warstwą farszu, ciasno zrolować, owinąć bawełniana nitką, posmarować połową oliwy wymieszanej z mielonym zielem angielskim i przełożyć do brytfanny. Polać resztą oliwy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze ok. 50 minut, często skrapiając sokiem z pomarańczy i wytworzonym sokiem. Podawać na zimno lub na gorąco z kładzionymi kluseczkami i warzywami z wody.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaKuchnia StaropolskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: