Morski leszcz

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
wino białe wytrawne 350 mililitrów
cebula 1,5 sztuk
oliwa z oliwek 4 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
bułka tarta 300 gramów
mleko 4 łyżek stołowych
fenkuł 1 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
likier sambuca 2 łyżek stołowych
tymianek 1 łyżek stołowych
liść laurowy 2 sztuk
leszcz morski 1,5 kilogramów
Wykonanie:
Rybę dokładnie z obu stron wymyć pod bieżącą zimną wodą. Osuszyć w ręczniku kuchennym, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Bułkę tartą zalać mlekiem i trzymać ja w misce dopóki nie spęcznieje. Fenku wrzucić do dużej miski polać sokiem z cytryny , dodać tymianek i liść laurowy, polać likierem. Tartą bułkę odcisnąć z mleka wrzucić do miski z fenkułem i dokładnie wymieszać. Takim oto nadzieniem faszerować rybę i obwiązać ją nicią kuchenną, tak by farsz się nie wydostał na zewnątrz . Zapiekać w piekarniku rozgrzanym uprzednio do temperatury 240 stopni C. Ale najpierw należy dużą formę posmarować oliwą i na spód dać cebulkę. Rybę następnie umieścić w formie i zalać winem. Ryba powinna być prawie cała zanurzona, wierzch ryby posmarować oliwą i piec około 30 minut.Czasem polewać sosem powstałym w czasie pieczenia. Po upieczeniu usunąć nić kuchenną i podawać.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy z Ryb
Komentarze:
Autor: Scully16
Data: 2009-04-30
pycha
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6962/Morski-leszcz