ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegotuszka 1 sztuksól według uznaniamajeranek według uznaniajabłka 4 sztukbułka 2 sztukżółtka 2 sztuknatka pietruszki 2 łyżek stołowychmasło według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Umytą, osuszona tuszkę natrzeć solą oraz majerankiem, od środka i na zewnątrz. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.Farsz: umyte, kwaśne jabłka drobniutko pokroić (razem ze skórką), usuwając gniazda nasienne, dodać namoczone w ciepłej wodzie i odciśnięte bułki, żółtka oraz posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszać, doprawiając solą oraz pieprzem.Tuszkę napełnić farszem. Wbić w poprzek nacięcia drewniane szpadki i przewlec między nimi nić bawełnianą. Tuszkę posmarować masłem i przełożyć do natłuszczonej brytfanny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, a gdy gęś czy kaczka nabierze złotego koloru, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. W trakcie pieczenia obficie polewać wytopionym sosem. Na koniec wlać do brytfanki pół szklanki wody i piec tuszkę jeszcze 10 minut.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: