Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
filety z piersi kurczaka 500 gramów
bułki czerstwe 2 sztuk
mleko 0,5 szklanek
masło 8 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
żółtka 1 sztuk
bułka tarta 5 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:
Mięso bardzo drobno posiekać lub zmielić. Przy drugim mieleniu dodać pozbawione skórki i namoczone w
mleku, nieodciśnięte
bułki. Wymieszać z
żółtkiem, 3 łyżkami
masła,
sola oraz
pieprzem i dobrze wyrobić. Formować podłużne kotleciki o grubości do 3-4 cm. Zanurzać w roztrzepanym
jajku i obtoczyć w
tartej bułce. Smażyć na
maśle, na jasnozłoty kolor z obu stron. Podlać łyżką gorącej
wody, przykryć i trzymać na małym ogniu przez kilka minut. Podawać z
zielonym groszkiem,
marchewką,
kalafiorowym puree lub
fasolka szparagową polana stopionym
masłem.Uwagi:Do
mięsa można też dodać
grzyby lub
natkę pietruszki. Zamiast
pieprzem można przyprawić
imbirem, a kotlety przed podaniem skropić
sokiem z cytryny.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia RosyjskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: