ßßß Cookit - przepis na Żur na kiełbasie i boczku

Żur na kiełbasie i boczku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
włoszczyzna 400 gramów
grzyby suszone 2 sztuk
cebula 2 sztuk
czosnek 2 ząbki
boczek wędzony 200 gramów
kiełbasa biała 200 gramów
jajka 8 sztuk
ziele angielskie 6 ziarna
liść laurowy 2 sztuk
smalec 1 łyżek stołowych
majeranek według uznania
żurek w płynie 0 , 5 litrów
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną włoszczyznę dość grubo pokroić. Namoczone, osączone grzyby pokroić w paski. Oczyszczoną cebulę pokroić w kostkę. Oczyszczony czosnek rozetrzeć z solą. Boczek pokroić w paski, a kiełbasę w plasterki. Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić na cząstki.
Warzywa zalać wodą, dodać grzyby, sól, ziele angielskie oraz listki laurowe i gotować pod przykryciem 30 minut. Wywar przecedzić. pokrojona kiełbasę i boczek podsmażyć na smalcu, dodać majeranek oraz cebulę i chwilę smażyć. Wszystko dodać do przecedzonego wywaru i gotować jeszcze 40 minut. Wlać żurek, dodać czosnek i gotować jeszcze 30 minut. Podawać z cząstkami jajek.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Jaj
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11914/Zur-na-kielbasie-i-boczku