ßßß Cookit - przepis na Żur staropolski

Żur staropolski

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
włoszczyzna 400 gramów
grzyby suszone 2 sztuk
cebula 2 sztuk
czosnek 2 ząbki
boczek wędzony 200 gramów
kiełbasa biała 200 gramów
jajka przepiórcze 8 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielskie 5 ziarna
kwas na żur 0 , 5 litrów
smalec 1 łyżek stołowych
majeranek według uznania
natka pietruszki według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną włoszczyznę dość grubo pokroić. Umyte grzyby namoczyć, osaczyć i pokroić w paski. Oczyszczoną cebulę pokroić w kostkę, a oczyszczony czo9sneki rozetrzeć z solą. Kiełbasę pokroić w plasterki, a boczek w paski. Ugotowane na twardo, obrane jajka przekroić na połówki. Włoszczyznę zalać zimna woda, dodać pokrojone grzyby, listki laurowe ziarenka ziela, sól oraz pieprz. Gotować pod przykryciem 35 minut. Wywar przecedzić, grzyby włożyć z powrotem. Na smalcu podsmażyć boczek i kiełbasę razem z majerankiem i cebulą. Wszystko dodać do wywaru i gotować jeszcze 10 minut. Wlać kiszony żur, dodać roztarty czosnek i gotować kolejne 10 minut. Podawać z jajkami i posiekaną natką pietruszki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Staropolska
Potrawy z Jaj
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12031/Zur-staropolski