Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
włoszczyzna 400 gramów
grzyby suszone 2 sztuk
cebula 2 sztuk
czosnek 2 ząbki
boczek wędzony 200 gramów
kiełbasa biała 200 gramów
jajka przepiórcze 8 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielskie 5 ziarnakwas na żur 0 , 5 litrów
smalec 1 łyżek stołowych
majeranek według uznania
natka pietruszki według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną
włoszczyznę dość grubo pokroić. Umyte
grzyby namoczyć, osaczyć i pokroić w paski. Oczyszczoną
cebulę pokroić w kostkę, a oczyszczony czo9sneki rozetrzeć z
solą.
Kiełbasę pokroić w plasterki, a
boczek w paski. Ugotowane na twardo, obrane
jajka przekroić na połówki.
Włoszczyznę zalać zimna
woda, dodać pokrojone
grzyby,
listki laurowe ziarenka ziela,
sól oraz
pieprz. Gotować pod przykryciem 35 minut.
Wywar przecedzić,
grzyby włożyć z powrotem. Na
smalcu podsmażyć
boczek i
kiełbasę razem z
majerankiem i
cebulą. Wszystko dodać do
wywaru i gotować jeszcze 10 minut. Wlać kiszony żur, dodać roztarty
czosnek i gotować kolejne 10 minut. Podawać z
jajkami i posiekaną
natką pietruszki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia StaropolskaPotrawy z JajPotrawy z
MięsaWielkanocZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: