ßßß Cookit - przepis na Stek wołowy z sosem śmietanowym

Stek wołowy z sosem śmietanowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
steki wołowe 4 sztuk
oliwa według uznania
masło 2 łyżek stołowych
śmietana 200 gramów
brandy 1 łyżek stołowych
sól według uznania
Wykonanie:
Uformowane dłońmi jednakowej grubości plastry mięsa i krótko obsmażyć na rozgrzanej oliwie, przewrócić na drugą stronę i czekać, aż na powierzchni pojawi się krew.
Wołowiny nie soli się przed smażeniem, tylko po smażeniu.
Sos śmietanowy: zlać sos ze smażenia, na patelnie dać masło oraz brandy, podgrzewać, żeby odparował alkohol, dodać gęstą śmietanę i sól do smaku. Sos lekko odparować, żeby był gęstszy.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Sosy i pasty
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9941/Stek-wolowy-z-sosem-smietanowym