Wykonanie
Z
polędwicy wykroić dwa
steki o średnicy około 7 cm i wysokości ok 5 - 6 cm.
Mięso doprowadzić do temperatury pokojowej. Rozgrzać piekarnik do 200°C.Filety obtoczyć z góry i z dołu w miejscach przekrojenia w grubej warstwie
pieprzu (
pieprz dodatkowo ugnieść palcami).Dobrze rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem i na średnio - wysokim ogniu (bez tłuszczu) obsmażyć
steki TYLKO z góry i z dołu (od strony
pieprzu) po 3 minuty z każdej strony.Po obsmażeniu
steki włożyć do rozgrzanego piekarnika (przydaje się patelnia, którą można również wkładać do piekarnika - jeśli nie mamy takiej patelni
steki należy szybko przełożyć do małej formy). Piec przez 7 minut (bez obracania).
Steki wyjąć z piekarnika i przykryć folią aluminiową. Zostawić na 5 minut (nie mniej) aby
mięso odpoczęło. Podawać z
solą,
masłem oraz innymi ulubionymi dodatkami.