Wykonanie
Stek wołowy dobrze przygotowany, to na pewno danie wielu smakoszy tego
mięsa. Przyrządzając takie danie , najlepiej wybrać
polędwicę,
rostbef lub
antrykot. Cała sztuka smaku zawarta jest w odpowiednim smażeniu
mięsa. Najważniejsze, by cały smak i aromat zamknąć w środku.
Do przygotowania
steku potrzebujemy:kawałek wybranej
sztuki mięsadobrą
oliwę,
sól pieprzdobrą patelnię1 łyżeczka
masłaZanim zaczniemy przygotowywać danie, powinniśmy wyjąc
mięso z lodówki i potrzymać przynajmniej 1 godzinę w pokojowej temperaturze.
Mięso na
stek nie może być tłuste, a kawałek , który będziemy smażyć powinien ważyć ok 25 dag i
mieć grubość ok. 3- 4 cm.
Mięso nacieramy
oliwą, nie solimy przed smażeniem- podobno będzie twarde ( nie wiem , nie próbowałam, ale tak piszą znawcy)
Wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnie, nie dajemy już
oliwy. Duża temperatura jest bardzo ważna, ponieważ chodzi o to, by szybko zamknąć
mięso. Wtedy sok i aromat zostanie w środku.
Smażymy ok 2 min z jednej strony, przewracamy na drugą i smażymy również dwie minuty.
Mięso może się trochę podpalić, ale nie jest to tragedia, ważne, co mamy w środku. a w środku mamy czerwone
mięskoPodczas smażenia
mięsa nie nakłuwamy i nie przewracamy drugi raz do podsmażenia.
Steku nie serwujemy od razu po smażeniu.
Mięsko musi odpocząć.Na górę kładziemy łyżeczkę
masła i przekrywamy filią.
Przed podaniem solimy i
pieprzymy stek. Podajemy z warzywami, podpieczonymi ziemniaczkamiSMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.