Wykonanie
Mięso rekina jest delikatne i bardzo smaczne. Warto też wiedzieć, że w takim
steku na pewno nie znajdziemy ości. Jednak mimo tego rekiny są dość kontrowersyjnym tematem ze względu na okrutny proces ich odłowu i zawartość rtęci w
mięsie (oczywiście w dopuszczalnych normach).Myślę, że pomimo tego przynajmniej raz w życiu trzeba spróbować rekina, gdyż jest naprawdę pyszny :)
Składniki:
stek z rekina (ok. 300 g)sok z połowy
cytrynyłyżeczka posiekanego
koperkusól,
pieprzłyżka
oliwy z oliwekłyżka
masłaPrzygotowanie:
Stek z rekina osuszymy za pomocą papierowego ręcznika. W głębokim talerzu mieszamy
sok z cytryny z
oliwą i
przyprawami, dodajemy
koperek, a następnie wszystko mieszamy.
Stek z rekina dokładnie obtaczamy z obu stron w marynacie i odstawiamy na godzinę do lodówki.Następnie na patelni grillowej rozgrzewamy
masło i obsmażamy
stek po około 5-8 minut z każdej strony.Podajemy z
ryżem lub zapiekanymi
ziemniakami oraz plasterkami
cytryny.Smacznego :)