ßßß Cookit - przepis na Stek z rekina w marynacie cytrynowo - koperkowej.

Stek z rekina w marynacie cytrynowo - koperkowej.

nazwa

Wykonanie

Mięso rekina jest delikatne i bardzo smaczne. Warto też wiedzieć, że w takim steku na pewno nie znajdziemy ości. Jednak mimo tego rekiny są dość kontrowersyjnym tematem ze względu na okrutny proces ich odłowu i zawartość rtęci w mięsie (oczywiście w dopuszczalnych normach).
Myślę, że pomimo tego przynajmniej raz w życiu trzeba spróbować rekina, gdyż jest naprawdę pyszny :)
Składniki:
stek z rekina (ok. 300 g)
sok z połowy cytryny
łyżeczka posiekanego koperku
sól, pieprz
łyżka oliwy z oliwek
łyżka masła
Przygotowanie:
Stek z rekina osuszymy za pomocą papierowego ręcznika. W głębokim talerzu mieszamy sok z cytryny z oliwą i przyprawami, dodajemy koperek, a następnie wszystko mieszamy. Stek z rekina dokładnie obtaczamy z obu stron w marynacie i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Następnie na patelni grillowej rozgrzewamy masło i obsmażamy stek po około 5-8 minut z każdej strony.
Podajemy z ryżem lub zapiekanymi ziemniakami oraz plasterkami cytryny.
Smacznego :)
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/02/stek-z-rekina-w-marynacie-cytrynowo.html