ßßß Cookit - przepis na Ciastka ptysiowe z bitą śmietaną

Ciastka ptysiowe z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 3
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
woda 1 szklanek
sól 1 szczypta
masło 3 łyżek stołowych
mąka 120 gramów
jajka 4 sztuk
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Zagotować wodę z masłem. Do wrzątku wysypać mąkę. Szybko wymieszać. Mieszać w rondlu ustawionym na wolnym ogniu, aż ciasto stanie się jak gdyby przeźroczyste. Odstawić, przełożyć ciasto do miski, ubijać drewnianą łyżką dodając kolejno po jednym jajku. Płaską blaszkę wyłożyć pergaminem, lub folią, posmarować tłuszczem i wkładając od razu porcjować łyżką nieforemne ciastka lub wyciskać woreczkiem cukierniczym okrągłe ciastka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 220 stopni C. Po 15 minutach otworzyć na moment piekarnik i zaraz zamknąć. Piec na jasnozłoty kolor. Ciastka w trakcie pieczenia wyrastają i w środku powstaje pusta przestrzeń. Upieczone ciastka po wystygnięciu przekrajać i wypełniać śmietaną.
1 szklankę słodkiej śmietany oziębić w lodówce. Cukier 2 łyżki zemleć w młynku elektrycznym z dodatkiem pokrojonej wanilii 0,5 laski. Śmietanę ubić najlepiej trzepaczką elektryczną. Do puszystej piany dodać cukier waniliowy, wymieszać. Napełnione kremem ptysie posypać przez sito pudrem . Spożyć w ciągu dnia produkcji ptysia.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: hghg
Data: 2011-02-05
pyszne
Autor: VIcky
Data: 2009-12-21
Moze sprobuje
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5180/Ciastka-ptysiowe-z-bita-smietana-