Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 3(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
woda 1 szklanek
sól 1 szczypta
masło 3 łyżek stołowych
mąka 120 gramów
jajka 4 sztukWykonanie:
Mąkę przesiać. Zagotować
wodę z
masłem. Do wrzątku wysypać
mąkę. Szybko wymieszać. Mieszać w rondlu ustawionym na wolnym ogniu, aż ciasto stanie się jak gdyby przeźroczyste. Odstawić, przełożyć ciasto do miski, ubijać drewnianą łyżką dodając kolejno po jednym
jajku. Płaską blaszkę wyłożyć pergaminem, lub folią, posmarować tłuszczem i wkładając od razu porcjować łyżką nieforemne
ciastka lub wyciskać woreczkiem cukierniczym okrągłe
ciastka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 220 stopni C. Po 15 minutach otworzyć na moment piekarnik i zaraz zamknąć. Piec na jasnozłoty kolor.
Ciastka w trakcie pieczenia wyrastają i w środku powstaje pusta przestrzeń. Upieczone
ciastka po wystygnięciu przekrajać i wypełniać
śmietaną.1 szklankę słodkiej
śmietany oziębić w lodówce.
Cukier 2 łyżki zemleć w młynku elektrycznym z dodatkiem pokrojonej
wanilii 0,5 laski.
Śmietanę ubić najlepiej trzepaczką elektryczną. Do puszystej piany dodać
cukier waniliowy, wymieszać. Napełnione kremem ptysie posypać przez sito pudrem . Spożyć w ciągu dnia produkcji ptysia.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: hghgData: 2011-02-05pyszneAutor: VIckyData: 2009-12-21
Moze sprobujeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: