ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegofilety z okonia 1 kilogramówkurki suszone 100 gramówcebula 2 sztukśmietana 1 szklanekcytryna 1 sztukmąka 1,5 łyżek stołowycholej 2 łyżek stołowychbulion warzywny 2,5 szklaneknatka piertruszki według uznaniapieprz według uznaniacukier według uznaniasól według uznaniabułka tarta według uznaniaWykonanie:Umyte suszone grzyby namoczyć na noc i następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, odcedzić (wywar zachować) i drobno pokroić. Oczyszczoną cebulę i 1/4 filetów drobno posiekać. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać posiekaną rybę i kurki, mieszając, podsmażyć, doprawić sokiem i skórką z cytryny, cukrem, solą oraz pieprzem. Pozostałe filety zmielić, wymieszać z gęstą, kwaśną śmietaną, przyprawić solą oraz pieprzem. Jeśli jest za rzadka, to dodać bułkę tartą, aby powstała gęsta masa. Ściereczkę posypać mąką, na środku uformować placek ze zmielonej ryby, na nim ułożyć farsz, owinąć go zmieloną rybą formując kulę. Ściereczkę dokładnie owinąć i zawiązać u góry sznurkiem. Kulę włożyć do wrzącego bulionu (może być z kostki) wymieszanego z wywarem z grzybów i gotować 30 min (od chwili kipienia) na małym ogniu. Zdjąć z ognia i ostudzić w wywarze. Wyjąć, odwinąć ze ściereczki, pokroić w plastry lub w całości ułożyć na półmisku. Udekorować plasterkami cytryny oraz natką. Podawać z tartym chrzanem lub zimnym sosem chrzanowym.Uwagi:100g suszonych kurek można zastąpić 250g mrożonymi - należy je ugotować w posolonym wrzątku.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z GrzybówPotrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: