ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 65(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówmleko 200 mililitrówdrożdże suszone 2 sztukcukier 50 gramówcukier 2 łyżek stołowychrodzynki 200 gramówrum 4 łyżek stołowychmasło 350 gramówcukier waniliowy 1 sztuksól 1 szczyptaskórka z cytryny - otarta 1 sztukmigdały mielone 100 gramówmigdały 150 gramówcukier puder 150 gramówWykonanie:Drożdże rozpuścić w 100ml ciepłego mleka i odstawić na 10 minut. Do przesianej maki wlać drożdże, dodać 2 łyżki cukru i zagnieść ciasto, przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.Umyte, osączone rodzynki skropić rumem. Roztopić 200g masła, dodać do niego 100ml mleka, 50g cukru, cukier waniliowy, sól, skórkę z cytryny oraz mielone migdały. Całość zagnieść z ciastem i wymieszać z rodzynkami i 100g siekanych migdałów. Ciasto odstawić jeszcze na 45 minut.Z ciasta formować kulki na kształt dużego orzecha włoskiego i układać na 3 blachach wyścielonych papierem do pieczenia, po 22 sztuki. Łyżką porobić zagłębienia. Stopić 150g masła, polową posmarować ciastka, rozłożyć na nich pozostałą część siekanych migdałów i lekko docisnąć. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jeszcze gorące ciastka posmarować pozostałym masłem i posypać cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: