ßßß Cookit - przepis na Gugelhupf

Gugelhupf

nazwa

Wykonanie

Gugelhupf. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się pewien świąteczny, starogermański specjał. Do dziś cieszy się wielką popularnością we wszystkich krajach niemieckojęzycznych, a jest...drożdżową babką z rodzynkami. Po prostu. Po raz pierwszy usłyszałam o Gugelhupf wiele lat temu, ale jakoś nie czułam potrzeby, by wziąć babę na warsztat. Dopiero w tym roku mnie naszło, za to ze zdwojoną mocą. W poszukiwaniu ciekawego przepisu, trafiłam na różne ciekawostki dotyczące genezy. Okazuje się, że historie o babich początkach są 2 i w dodatku na wzajem się wykluczające. Pierwsza opowiada o trzech królach, którzy wracając z Betlejem przejeżdżali przez francuską część Alzacji. Okoliczni mieszkańcy byli tak faktem tym zachwyceni, że na cześć ich królewskich mości upiekli ciasto przypominające kształtem turban, który jeden z królów nosił na głowie.
Druga legenda mówi, że babę Gugelhupf wymyślono w Austrii oraz że rozprzestrzeniła się w Europie za sprawą Marii Antoniny, królowej Francji i arcyksiężniczki Austrii w jednej osobie.
Bez względu na to, której opowieści dacie wiarę, spójrzcie przychylnym okiem na recepturę, gdyż jest tego warta.
Gugelhupf
Źródło: www.germanfoodguide.com
Składniki:
1/2 szklanki rodzynek
5 łyżek soku pomarańczowego
2 łyżki cukru
5 łyżek rumu
3 1/8 szklanki mąki pszennej + dodatkowo 1 1/2 łyżki
1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
szczypta soli
3/4 szklanki cukru pudru + dodatkowo 1 łyżka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy
315g masła
6 jaj
1szklanka drobno siekanych migdałów
1/4 szklanki mielonych migdałów
Wykonanie:
W rondelku umieszczamy sok pomarańczowy i cukier. Na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i łączymy z rumem. Powstałym płynem zalewamy rodzynki i odstawiamy je na minimum 4 godziny. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, solą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i pomarańczową skórką.
Masło kroimy w kosteczki i wrzucamy do naczynia z suchymi składnikami. Ucieramy razem. Następnie, kolejno dodajemy jaja, nie przerywając ucierania. Kolejne wrzucamy dopiero, gdy poprzednie zmiesza się już z ciastem. Odsączamy na sicie rodzynki i również dodajemy do ciasta. Podobnie postępujemy z siekanymi migdałami.
Formę smarujemy masłem i wysypujemy mielonymi migdałami. Umieszczamy w niej ciasto dociskając rękami, by równomiernie się rozłożyło. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-45 minut.
Następnie pieczemy w temperaturze 160C przez ca 45 minut.
Gotowość, tradycyjnie, sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Upieczone ciasto pozostawiamy w formie jeszcze przez 20 minut po wyjęciu z piekarnika. Następnie wyjmujemy babę. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, po czym posypujemy ją cukrem pudrem.
Życzę Wam Smacznego!
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/12/gugelhupf-na-swieta-ciekawe-czy-wiecie.html