Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 28(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
rodzynki 150 gramów
sok z cytryny 0,5 sztuk
skórka z cytryny - otarta 0,5 sztuk
skórka pomarańczowa kandyzowana 25 gramów
skórka cytrynowa kandyzowana 25 gramów
migdały 60 gramów
rum 2 łyżek stołowych
mleko 6 łyżek stołowych
mąka 250 gramów
cukier 3 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek deserowych
drożdże 50 gramów
masło 200 gramów
cukier puder według uznaniaWykonanie:Wypłukane, osączone
rodzynki razem ze
skórka pomarańczową i
cytrynową oraz posiekanymi
migdałami wsypać do naczynia. Wlać
sok z cytryno oraz
rum i zostawić na noc.
Drożdże z łyżeczką
cukru rozprowadzić w ciepłym
mleku i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do przesianej
maki dodać rozczyn,
cukier i 125g
masła pokrojonego w kostkę. Wyrobić gładkie ciasto. Dodać
bakalie razem z
rumem i
sokiem z cytryny i dobrze jeszcze raz wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce. Z ciasta uformować 28 małych
chlebków (ok. 5x2,5 cm), na wierzchu ukośnie ponacinać je nożem i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 14 minut.Stopić 75g
masła, wyjąć bułeczki z pieca i od razu posmarować połową stopionego
masła oraz obficie posypać
cukrem pudrem. Po 15 minutach powtórzyć czynność. Pozostawić do zastygnięcia. Podawać z ciepłym
mlekiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: