ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 28(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegorodzynki 150 gramówsok z cytryny 0,5 sztukskórka z cytryny - otarta 0,5 sztukskórka pomarańczowa kandyzowana 25 gramówskórka cytrynowa kandyzowana 25 gramówmigdały 60 gramówrum 2 łyżek stołowychmleko 6 łyżek stołowychmąka 250 gramówcukier 3 łyżek stołowychcukier 1 łyżek deserowychdrożdże 50 gramówmasło 200 gramówcukier puder według uznaniaWykonanie:Wypłukane, osączone rodzynki razem ze skórka pomarańczową i cytrynową oraz posiekanymi migdałami wsypać do naczynia. Wlać sok z cytryno oraz rum i zostawić na noc.Drożdże z łyżeczką cukru rozprowadzić w ciepłym mleku i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do przesianej maki dodać rozczyn, cukier i 125g masła pokrojonego w kostkę. Wyrobić gładkie ciasto. Dodać bakalie razem z rumem i sokiem z cytryny i dobrze jeszcze raz wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce. Z ciasta uformować 28 małych chlebków (ok. 5x2,5 cm), na wierzchu ukośnie ponacinać je nożem i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 14 minut.Stopić 75g masła, wyjąć bułeczki z pieca i od razu posmarować połową stopionego masła oraz obficie posypać cukrem pudrem. Po 15 minutach powtórzyć czynność. Pozostawić do zastygnięcia. Podawać z ciepłym mlekiem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: