ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z bakaliami

Drożdżówki z bakaliami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 28
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
rodzynki 150 gramów
sok z cytryny 0,5 sztuk
skórka z cytryny - otarta 0,5 sztuk
skórka pomarańczowa kandyzowana 25 gramów
skórka cytrynowa kandyzowana 25 gramów
migdały 60 gramów
rum 2 łyżek stołowych
mleko 6 łyżek stołowych
mąka 250 gramów
cukier 3 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek deserowych
drożdże 50 gramów
masło 200 gramów
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Wypłukane, osączone rodzynki razem ze skórka pomarańczową i cytrynową oraz posiekanymi migdałami wsypać do naczynia. Wlać sok z cytryno oraz rum i zostawić na noc.
Drożdże z łyżeczką cukru rozprowadzić w ciepłym mleku i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do przesianej maki dodać rozczyn, cukier i 125g masła pokrojonego w kostkę. Wyrobić gładkie ciasto. Dodać bakalie razem z rumem i sokiem z cytryny i dobrze jeszcze raz wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce. Z ciasta uformować 28 małych chlebków (ok. 5x2,5 cm), na wierzchu ukośnie ponacinać je nożem i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 14 minut.
Stopić 75g masła, wyjąć bułeczki z pieca i od razu posmarować połową stopionego masła oraz obficie posypać cukrem pudrem. Po 15 minutach powtórzyć czynność. Pozostawić do zastygnięcia. Podawać z ciepłym mlekiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9744/Drozdzowki-z-bakaliami