ßßß Cookit - przepis na Babka z bakaliami

Babka z bakaliami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 18
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
rodzynki 400 gramów
skórka pomarańczowa 100 gramów
skórka cytrynowa 100 gramów
rum 6 łyżek stołowych
mleko 200 mililitrów
drozdże suszone 14 gramów
masło 200 gramów
cukier 175 gramów
migdały mielone 100 gramów
marcepan 50 gramów
jajka 2 sztuk
mąka 500 gramów
cukier puder 1 łyżek stołowych
plastry pomarańczy kandyzowane według uznania
Wykonanie:
Wypłukane, osączone rodzynki, skórkę cytrynową i pomarańczową skropić rumem i pozostawić na 3 h lub na noc. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Miękkie masło utrzeć z cukrem, połączyć z pokrojonym marcepanem, jajkami, mielonymi migdałami. Zagnieść z drożdżami i mąką. Ciasto przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Dodać bakalie z rumem i znów zagnieść. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułka tartą formy do babek i pozostawić jeszcze na 15 minut. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach. Ostudzona posypać cukrem pudrem i ozdobić plasterkami pomarańczy.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9917/Babka-z-bakaliami