ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 18(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegorodzynki 400 gramówskórka pomarańczowa 100 gramówskórka cytrynowa 100 gramówrum 6 łyżek stołowychmleko 200 mililitrówdrozdże suszone 14 gramówmasło 200 gramówcukier 175 gramówmigdały mielone 100 gramówmarcepan 50 gramówjajka 2 sztukmąka 500 gramówcukier puder 1 łyżek stołowychplastry pomarańczy kandyzowane według uznaniaWykonanie:Wypłukane, osączone rodzynki, skórkę cytrynową i pomarańczową skropić rumem i pozostawić na 3 h lub na noc. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Miękkie masło utrzeć z cukrem, połączyć z pokrojonym marcepanem, jajkami, mielonymi migdałami. Zagnieść z drożdżami i mąką. Ciasto przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Dodać bakalie z rumem i znów zagnieść. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułka tartą formy do babek i pozostawić jeszcze na 15 minut. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach. Ostudzona posypać cukrem pudrem i ozdobić plasterkami pomarańczy.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: