ßßß Cookit - przepis na Pasztet świąteczny

Pasztet świąteczny

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 9
(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
łopatka wieprzowa 200 gramów
udziec cielęcy 200 gramów
mieso z gęsi 200 gramów
wątróbki cielęce 100 gramów
słonina 100 gramów
cebula 1 sztuk
jajka 2 sztuk
morele 100 gramów
boczek wędzony 100 gramów
bułka 100 gramów
prawdziwki 100 gramów
gałka muszkarołowa według uznania
sól według uznania
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie według uznania
majeranek według uznania
imbir mielony według uznania
konfitura z żurawin 100 gramów
żubrówka 50 mililitrów
jabłka 2 sztuk
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
miód 2 łyżek stołowych
oliwa 2 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
rozmaryn 1 gałązki
Cynamon według uznania
pieprz według uznania
plastry marynowanego imbiru według uznania
szczypiorek według uznania
truskawki według uznania
mięta według uznania
Wykonanie:
Słoninę oraz oczyszczoną cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać pokrojone mięso, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek sól oraz pieprz. wlać 1,5 szklanki wody i dusić do miękkości. Pod koniec dodać sparzona wątróbkę oraz bułkę bez skórki i dusić jeszcze 15 minut. Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Następnie dwukrotnie zmielić maszynka z gęstym sitkiem, dodać pokrojone ugotowane grzyby, pokrojone w paski namoczone wcześniej w winiaku suszone morele, jajka, gałkę muszkatołową, mielony imbir, sól oraz pieprz do smaku.
Na dnie formy ułożyć pokrojony w cienkie plasterki boczek, wyłożyć masę mięsną i docisnąć. Piec ok. 40 minut w kąpieli wodnej, wystudzić.
Obrane i pokrojone na cząstki jabłka skropić sokiem z cytryny, podsmażyć na maśle z oliwą, dodać miód i doprawić rozmarynem, cynamonem oraz pieprzem.
Pokrojony pasztet ułożyć na talerzu, przekładając jabłkami. Udekorować plasterkami imbiru, szczypiorkiem, truskawkami oraz miętą. Podawać z konfiturami z żurawin wymieszanymi z żubrówką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11346/Pasztet-swiateczny