Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 9(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
łopatka wieprzowa 200 gramów
udziec cielęcy 200 gramów
mieso z gęsi 200 gramów
wątróbki cielęce 100 gramów
słonina 100 gramów
cebula 1 sztuk
jajka 2 sztuk
morele 100 gramów
boczek wędzony 100 gramów
bułka 100 gramów
prawdziwki 100 gramówgałka muszkarołowa według uznania
sól według uznania
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie według uznania
majeranek według uznania
imbir mielony według uznania
konfitura z
żurawin 100 gramów
żubrówka 50 mililitrów
jabłka 2 sztuk
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
miód 2 łyżek stołowych
oliwa 2 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
rozmaryn 1 gałązki
Cynamon według uznania
pieprz według uznaniaplastry marynowanego
imbiru według uznania
szczypiorek według uznania
truskawki według uznania
mięta według uznaniaWykonanie:
Słoninę oraz oczyszczoną
cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać pokrojone
mięso,
liść laurowy,
ziele angielskie,
majeranek sól oraz
pieprz. wlać 1,5 szklanki
wody i dusić do miękkości. Pod koniec dodać sparzona
wątróbkę oraz
bułkę bez skórki i dusić jeszcze 15 minut. Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Następnie dwukrotnie zmielić maszynka z gęstym sitkiem, dodać pokrojone ugotowane
grzyby, pokrojone w paski namoczone wcześniej w
winiaku suszone morele,
jajka,
gałkę muszkatołową, mielony
imbir,
sól oraz
pieprz do smaku.Na dnie formy ułożyć pokrojony w cienkie plasterki
boczek, wyłożyć masę
mięsną i docisnąć. Piec ok. 40 minut w kąpieli
wodnej, wystudzić.Obrane i pokrojone na cząstki
jabłka skropić
sokiem z cytryny, podsmażyć na
maśle z
oliwą, dodać
miód i doprawić
rozmarynem,
cynamonem oraz
pieprzem.Pokrojony pasztet ułożyć na talerzu, przekładając
jabłkami. Udekorować plasterkami
imbiru,
szczypiorkiem,
truskawkami oraz
miętą. Podawać z
konfiturami z
żurawin wymieszanymi z
żubrówką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: