Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
pstrągi 1 kilogramów
masło 3 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 1,5 szklanek
mąka 3 łyżek stołowych
rzeżucha według uznania
gałka muszkatołowa 1 szczypta
goździki 1 szczypta
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Sprawione
ryby opłukać, osuszyć, oprószyć
solą i
pieprzem, obtoczyć w
mące i ułożyć w brytfannie wysmarowanej łyżką
masła. Pozostałe
masło roztopić i polać nim
ryby. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, gdy
ryby lekko się zrumienia polać je
winem, oprószyć gałką i mielonymi
goździkami. Przykryć i piec jeszcze ok. 15 min. Miękkie wyłożyć na półmisek, uważając, by się nie rozpadły, posypać posiekaną
rzeżuchą. Podawać na gorąco z
ziemniakami z
wody i
zieloną sałatą lub z
pieczywem i piklami.Uwagi:
Pstrągi można zastąpić
niesolonymi śledziami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: