ßßß Cookit - przepis na Pstrąg pieczony w solnej skorupie

Pstrąg pieczony w solnej skorupie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
pstrąg 1 sztuk
sól gruba 2 kilogramów
cytryna 1 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
natka pietruszki 0,5 pęczek
koperek 0,5 pęczek
pieprz według uznania
Wykonanie:
Wypatroszyć rybę, nie skrobiąc, pozostawić ogon i głowę. Opłukać i osuszyć. Do środka włożyć gałązki natki oraz koperku, plastry cytryny i masło. Całość oprószyć pieprzem.
Warstwą soli wysypać dno naczynia żaroodpornego na grubość ok. 2,5 cm i spryskać wodą. Ułożyć rybę i przykryć równie gruba warstwą soli. Całość mocno nawilżyć.
Piec ok. 30 minut w 200 stopniach. po upieczeniu odstawić na 5 minut. Skorupę soli rozbić młotkiem. Pstrąga dobrze oczyścić z soli i obrać ze skóry. Od razu podawać z kawałkami cytryny i rozmarynem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Hiszpańska
Potrawy z Ryb
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11110/Pstrag-pieczony-w-solnej-skorupie