Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 125 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
cytryna 1 sztuk
oliwa 3 łyżek stołowych
masło 0,5 kostek
czosnek 1 ząbki
rozmaryn - gałązki 6 sztuk
szczypiorek według uznania
natka pietruszki według uznania
bazylia - gałązki według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umytego, osuszonego
kurczaka natrzeć w środku i na zewnątrz
solą i
pieprzem. Umytą, sparzoną
cytrynę po nakłuwać widelcem i włożyć do środka
kurczaka razem z
rozmarynem, otwór zaszyć. Posmarować
tuszkę 2 łyżkami
oliwy i ułożyć w formie posmarowanej resztą
oliwy. Piec 80 minut w 180 stopniach, polewając czasem sosem powstałym podczas pieczenia.Oczyszczony
czosnek i
zioła posiekać i wymieszać z
masłem oraz szczyptą
soli. Uformować wałek, owinąć szczelnie folią aluminiowa i włożyć na 1h do lodówki.
Masło pokroić w plastry.
Kurczaka wyjąć z piekarnika, usunąć
cytrynę i
rozmaryn.
Mięso podzielić na porcje, na każdej położyć plaster
masła. Podawać z
ziemniakami pokrojonymi w talarki i usmażonymi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: