Żur polski

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
jajko 6 sztuk
cukier według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
majeranek 1 szczypta
śmietana 1 szklanek
cebula 4 sztuk
czosnek 4 ząbki
mąka żytnia 200 gramów
ziemniaki 300 gramów
Wykonanie:
Przegotować 1,5 L wody i lekko przestudzić. Mąkę wymieszać z częścią wody w wyparzonym garnku kamiennym, dodać pozostałą wodę i pokrojony czosnek. Przykryć gazą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 5 dni. Obraną cebulę opłukać, pokroić zalać 2 szklankami wody, ugotować wywar, przecedzić , połączyć z 0,5 L przegotowanego zakwasu, zagotować odstawić, dodać śmietanę i majeranek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i ewentualnie cukrem. Ziemniaki obrać i ugotować osobno podawać tuż przed podaniem razem z jajkiem. Pożądane jest wzbogacenie żurku dodatkiem posiekanego szczypiorku lub zielonych listków estragonu. Podawać na gorąco z jajkiem (jednym na porcję żurku)
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Kuchnia Staropolska
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4329/Zur-polski