Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ryby morskie 1,5 kilogramów
owoce morza 500 gramów
wino białe wytrawne 0,5 litrów
cebula 2 sztuk
pory 2 sztuk
czosnek 8 ząbki
natka pietruszki 1 pęczekfenkuł 1 sztukskórka z
pomaranczy (kawałek)1 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
oliwa 0,75 szklanek
pomidory 5 sztuk
szafran według uznania
zioła prowansalskie 1 łyżek deserowych
tymianek 1 gałązkigrzanki z
chleba 6 sztuk
papryczka chili 1 sztuk
żółtka 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Sprawione
ryby i skorupiaki umyć, z ryb przygotować filety. Głowy, ości i skorupy odłożyć. Oczyścić
cebulę, 5 ząbków
czosnku,
pory oraz fenkuł i grubo posiekać. Sparzone
pomidory obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i usunąć pestki. Kilka nitek
szafranu namoczyć w łyżce
wody. W dużym garnku rozgrzać 1/5 szklanki
oliwy, podsmażyć na niej
cebulę,
czosnek,
por, fenkuł i
pomidory. Po 5 minutach dodać głowy, ości i skorupy,
listki laurowe,
skórkę pomarańczową,
zioła,
natkę,
sól oraz
pieprz. Wlać 2l
wody,
wino i zagotować. Przykryć i gotować 45 minut, aż polowa płynu odparuje. Przecedzić przez sito, do
wywaru dodać połowę
szafranu, włożyć skorupiaki, a po kilku minutach kawałki ryb i gotować na małym ogniu jeszcze 8 minut.Sos rouille: obrać pozostały
czosnek, 2 ząbki posiekać. Oczyszczona papryczkę posiekać i utrzeć z
czosnkiem na jednolitą pastę, dodać
żółtko,
sól, pozostały
szafran i utrzeć sos, stopniowo dolewając resztę
oliwy.Grzanki z
chleba natrzeć ząbkiem
czosnku. Na dno każdego talerza położyć grzankę, na to włożyć
ryby i skorupiaki, zalać
wywarem.Sos podawać oddzielnie w sosjerce.Uwagi:
Owoce morza:
krewetki,
kraby, mątwy.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaPotrawy z RybPotrawy z
seremZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: