ßßß Cookit - przepis na Zupa bouillabaisse

Zupa bouillabaisse

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ryby morskie 1,5 kilogramów
owoce morza 500 gramów
wino białe wytrawne 0,5 litrów
cebula 2 sztuk
pory 2 sztuk
czosnek 8 ząbki
natka pietruszki 1 pęczek
fenkuł 1 sztuk
skórka z pomaranczy (kawałek)1 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
oliwa 0,75 szklanek
pomidory 5 sztuk
szafran według uznania
zioła prowansalskie 1 łyżek deserowych
tymianek 1 gałązki
grzanki z chleba 6 sztuk
papryczka chili 1 sztuk
żółtka 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Sprawione ryby i skorupiaki umyć, z ryb przygotować filety. Głowy, ości i skorupy odłożyć. Oczyścić cebulę, 5 ząbków czosnku, pory oraz fenkuł i grubo posiekać. Sparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i usunąć pestki. Kilka nitek szafranu namoczyć w łyżce wody. W dużym garnku rozgrzać 1/5 szklanki oliwy, podsmażyć na niej cebulę, czosnek, por, fenkuł i pomidory. Po 5 minutach dodać głowy, ości i skorupy, listki laurowe, skórkę pomarańczową, zioła, natkę, sól oraz pieprz. Wlać 2l wody, wino i zagotować. Przykryć i gotować 45 minut, aż polowa płynu odparuje. Przecedzić przez sito, do wywaru dodać połowę szafranu, włożyć skorupiaki, a po kilku minutach kawałki ryb i gotować na małym ogniu jeszcze 8 minut.
Sos rouille: obrać pozostały czosnek, 2 ząbki posiekać. Oczyszczona papryczkę posiekać i utrzeć z czosnkiem na jednolitą pastę, dodać żółtko, sól, pozostały szafran i utrzeć sos, stopniowo dolewając resztę oliwy.
Grzanki z chleba natrzeć ząbkiem czosnku. Na dno każdego talerza położyć grzankę, na to włożyć ryby i skorupiaki, zalać wywarem.
Sos podawać oddzielnie w sosjerce.
Uwagi:
Owoce morza: krewetki, kraby, mątwy.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Francuska
Potrawy z Ryb
Potrawy z serem
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11068/Zupa-bouillabaisse