ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 300 gramówmasło 120 gramówsól 1 szczyptajajka 1 sztukrodzynki 3 łyżek stołowychcebula 2 sztukolej 2 łyżek stołowychmięso wołowe 300 gramówpapryka mielona ostra 0,5 łyżek deserowychkminek mielony 0,5 łyżek deserowychsól 0,5 łyżek deserowycholej według uznaniaWykonanie:Ciasto: przesianą mąkę posiekać z masłem, szczyptą soli oraz jajkiem i szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.Oczyszczone cebule drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać umyte, osuszone, pokrojone w drobna kostkę mięso. Mieszając, usmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Dodać namoczone wcześniej, osączone rodzynki, paprykę, kminek oraz sól, wymieszać i smażyć jeszcze 3 minuty.Ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra. Wyciąć krążki o średnicy ok. 10 cm lub pokroić na prostokąty 10 x 8 cm, nałożyć po łyżce nadzienia. Brzegi zwilżyć woda i mocno zacisnąć, formując empanadas. Pierogi ułożyć na natłuszczonej olejem blasze, wierzch posmarować olejem. Piec ok. 20 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: