Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 300 gramów
masło 120 gramów
sól 1 szczypta
jajka 1 sztuk
rodzynki 3 łyżek stołowych
cebula 2 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
mięso wołowe 300 gramów
papryka mielona ostra 0,5 łyżek deserowych
kminek mielony 0,5 łyżek deserowych
sól 0,5 łyżek deserowych
olej według uznaniaWykonanie:Ciasto: przesianą
mąkę posiekać z
masłem, szczyptą
soli oraz
jajkiem i szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.Oczyszczone
cebule drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach
oleju. Dodać umyte, osuszone, pokrojone w drobna kostkę
mięso. Mieszając, usmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Dodać namoczone wcześniej, osączone
rodzynki,
paprykę,
kminek oraz
sól, wymieszać i smażyć jeszcze 3 minuty.Ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra. Wyciąć krążki o średnicy ok. 10 cm lub pokroić na prostokąty 10 x 8 cm, nałożyć po łyżce nadzienia. Brzegi zwilżyć
woda i mocno zacisnąć, formując empanadas. Pierogi ułożyć na natłuszczonej
olejem blasze, wierzch posmarować
olejem. Piec ok. 20 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: