ßßß
Składniki na ciasto :550g mąki200 g masła3 jajka2 łyżki kwaśnej śmietanysólSkładniki na farsz :40 dag gotowanego mięsa (z rosołu)2 średnie cebule2 łyżki klarowanego masła lub oleju125 ml bulionuprzyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmarynDodatkowo rozbełtane jajko do smarowania pierogów.Przygotuj ciasto : mąkę z solą przesiej do miski i w kopczyku zrób dołek, do którego wkrój zimne masło i wbij jajka. Zacznij zagniatać, dodając w trakcie kwaśną śmietanę. Gdy składniki się połączą, zawiń ciasto w folię albo włóż do woreczka i umieść w lodówce.Mając gotowe ciasto, zabierz się za farsz : zmiel mięso. Cebule obierz, posiekaj jak najdrobniej i zeszklij na klarowanym maśle. Do cebuli dodaj zmielone mięso, podlej bulionem i przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem (po około pół łyżeczki suszonych ziół). Podsmażaj na niewielkim ogniu,często mieszając, przez około 10-15 minut, aby płyn odparował, jednak farsz nie powinien być suchy. Gotowy odstaw do ostygnięcia.Schłodzone ciasto rozwałkuj na około 5 mm gruby placek. Za pomocą szklanki albo specjalnego urządzenia wykrawaj kółka. Na środku każdego umieszczaj łyżkę farszu i zlepiaj jak pieroga. Ulepione pierogi układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruj rozmąconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 20 minut.

Related PostsWytrawne muffiny z warzywami i seremWytrawne muffiny z bryndzą, papryką i boczkiemRuskie pierogi