ßßß Cookit - przepis na Paszteciki (pieczone pierogi) z mięsem

Paszteciki (pieczone pierogi) z mięsem

nazwa

Wykonanie

Lepienie pierogów traktuję jak formę medytacji. Cykl powtarzających się, nieskomplikowanych czynności – wykrawanie, nakładanie farszu, zlepianie – pozwala skupić się na myślach. Umożliwia również odprężające niemyślenie, bo tego również czasem mi trzeba 😉 Dlatego, jeśli tylko mam pod bokiem kogoś, kto może się przez chwilę zająć moimi Szkodnikami, czyli Głodzillą i WGN, to uciekam w pierogi. Przeważnie są to te tradycyjne, ruskie albo z mięsem. Ostatnio popełniłam pierogi z kruchego ciasta z mięsnym nadzieniem o przyjemnej ziołowej nucie. Z podanej ilości składników wyszło mi około 30 sztuk, które zostały pożarte w towarzystwie czystego czerwonego barszczu. Powoli zaczynam wyczuwać aurę nadchodzących świąt…
Składniki na ciasto :
550g mąki
200 g masła
3 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól
Składniki na farsz :
40 dag gotowanego mięsa (z rosołu)
2 średnie cebule
2 łyżki klarowanego masła lub oleju
125 ml bulionu
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Dodatkowo rozbełtane jajko do smarowania pierogów.
Przygotuj ciasto : mąkę z solą przesiej do miski i w kopczyku zrób dołek, do którego wkrój zimne masło i wbij jajka. Zacznij zagniatać, dodając w trakcie kwaśną śmietanę. Gdy składniki się połączą, zawiń ciasto w folię albo włóż do woreczka i umieść w lodówce.
Mając gotowe ciasto, zabierz się za farsz : zmiel mięso. Cebule obierz, posiekaj jak najdrobniej i zeszklij na klarowanym maśle. Do cebuli dodaj zmielone mięso, podlej bulionem i przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem (po około pół łyżeczki suszonych ziół). Podsmażaj na niewielkim ogniu,często mieszając, przez około 10-15 minut, aby płyn odparował, jednak farsz nie powinien być suchy. Gotowy odstaw do ostygnięcia.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na około 5 mm gruby placek. Za pomocą szklanki albo specjalnego urządzenia wykrawaj kółka. Na środku każdego umieszczaj łyżkę farszu i zlepiaj jak pieroga. Ulepione pierogi układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruj rozmąconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 20 minut.
Related Posts
Wytrawne muffiny z warzywami i serem
Wytrawne muffiny z bryndzą, papryką i boczkiem
Ruskie pierogi
Źródło:http://agatagotuje.pl/paszteciki-pieczone-pierogi-z-miesem