Wykonanie
Lepienie pierogów traktuję jak formę medytacji. Cykl powtarzających się, nieskomplikowanych czynności – wykrawanie, nakładanie farszu, zlepianie – pozwala skupić się na myślach. Umożliwia również odprężające niemyślenie, bo tego również czasem mi trzeba 😉 Dlatego, jeśli tylko mam pod
bokiem kogoś, kto może się przez chwilę zająć moimi Szkodnikami, czyli Głodzillą i WGN, to uciekam w pierogi. Przeważnie są to te tradycyjne, ruskie albo z
mięsem. Ostatnio popełniłam pierogi z kruchego ciasta z mięsnym nadzieniem o przyjemnej
ziołowej nucie. Z podanej ilości składników wyszło mi około 30 sztuk, które zostały pożarte w towarzystwie czystego czerwonego barszczu. Powoli zaczynam wyczuwać aurę nadchodzących świąt…
Składniki na ciasto :550g
mąki200 g
masła3
jajka2 łyżki kwaśnej
śmietanysólSkładniki na farsz :40 dag gotowanego
mięsa (z rosołu)2 średnie
cebule2 łyżki klarowanego
masła lub
oleju125 ml
bulionuprzyprawy:
sól,
pieprz,
tymianek,
rozmarynDodatkowo rozbełtane
jajko do smarowania pierogów.Przygotuj ciasto :
mąkę z
solą przesiej do miski i w kopczyku zrób dołek, do którego wkrój zimne
masło i wbij
jajka. Zacznij zagniatać, dodając w trakcie kwaśną
śmietanę. Gdy składniki się połączą, zawiń ciasto w folię albo włóż do woreczka i umieść w lodówce.Mając gotowe ciasto, zabierz się za farsz : zmiel
mięso.
Cebule obierz, posiekaj jak najdrobniej i zeszklij na klarowanym
maśle. Do
cebuli dodaj zmielone
mięso, podlej
bulionem i przypraw
solą,
pieprzem,
tymiankiem i
rozmarynem (po około pół łyżeczki suszonych
ziół). Podsmażaj na niewielkim ogniu,często mieszając, przez około 10-15 minut, aby płyn odparował, jednak farsz nie powinien być suchy. Gotowy odstaw do ostygnięcia.Schłodzone ciasto rozwałkuj na około 5 mm gruby placek. Za pomocą szklanki albo specjalnego urządzenia wykrawaj kółka. Na środku każdego umieszczaj łyżkę farszu i zlepiaj jak pieroga. Ulepione pierogi układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruj rozmąconym
jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 20 minut.
Related PostsWytrawne muffiny z warzywami i
seremWytrawne muffiny z
bryndzą,
papryką i
boczkiemRuskie pierogi