Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
ryż 1 szklanek
pieczarka 10 dekagramów
wątróbka cielęca 10 dekagramów
wątróbka z kurczęcia 1 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
marchew 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler według uznania
liście laurowe 1 sztuk
wino białe wytrawne 1 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:
Ryż wymieszać z
pieczarkami i posiekaną drobniutko
wątróbką. Nadzieniem tym wypełnić
kurczę, włożyć do środka kawałek
masła i zaszyć lub pospinać
szpilkami otwór. Natrzeć
kurczę solą, włożyć do szybkowaru, wkroić oczyszczone warzywa, włożyć
listek laurowy i
pieprz. Wlać tyle
wody, by pokryła warzywa. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po ugotowaniu
kurczę wyjąć, a pozostałą w szybkowarze zawartość zmiksować, dodając
wino. Można powstały sos zaciągnąć zasmażką. Podawać
kurczę w sosie, obok
kartofle.Uwagi:
Ryż ugotowany na sypko,
pieczarki usmażone, drobno pokrojone, białe
wytrawne wino (zastępczo może być tyleż
wody z
octem winnym)Potrawy z
GrzybówPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: