ßßß Cookit - przepis na Kurczę po małopolsku

Kurczę po małopolsku

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
ryż 1 szklanek
pieczarka 10 dekagramów
wątróbka cielęca 10 dekagramów
wątróbka z kurczęcia 1 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
marchew 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler według uznania
liście laurowe 1 sztuk
wino białe wytrawne 1 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Ryż wymieszać z pieczarkami i posiekaną drobniutko wątróbką. Nadzieniem tym wypełnić kurczę, włożyć do środka kawałek masła i zaszyć lub pospinać szpilkami otwór. Natrzeć kurczę solą, włożyć do szybkowaru, wkroić oczyszczone warzywa, włożyć listek laurowy i pieprz. Wlać tyle wody, by pokryła warzywa. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po ugotowaniu kurczę wyjąć, a pozostałą w szybkowarze zawartość zmiksować, dodając wino. Można powstały sos zaciągnąć zasmażką. Podawać kurczę w sosie, obok kartofle.
Uwagi:
Ryż ugotowany na sypko, pieczarki usmażone, drobno pokrojone, białe wytrawne wino (zastępczo może być tyleż wody z octem winnym)
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1589/Kurcze-po-malopolsku