Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
cebula 4 sztuk
rozmaryn 3 gałązki
tymianek 4 gałązki
cytryna 1 sztuk
oliwa 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 0,5 sztuk
czosnek 3 ząbki
pieprz według uznania
sól według uznania
kurczak sprawiony 1 sztukfenkuł 2 sztuk
cukinia 2 sztuk
galaretka cytrynowa ze słoika 2 łyżek stołowychWykonanie:Oczyszczone 2
cebule pokroić w kosteczkę. Sparzoną, osuszoną
cytrynę pokroić w plasterki. Oczyszczony 1 ząbek
czosnku drobniutko posiekać.Marynata:
oliwę wymieszać z
sokiem cytrynowym,
solą,
pieprzem i posiekanym
czosnkiem.Marynatą posmarować wewnątrz umytego, osuszonego
kurczaka. Do środka włożyć pokrojona
cebule, plasterki
cytryny (1 plasterek odłożyć),
tymianek i gałązkę
rozmarynu. Udka i skrzydełka związać nićmi. Ułożyć
kurczaka na posmarowanej tłuszczem blasze. Piec 90 minut w 175 stopniach.Oczyszczone fenkuły i
cukinie pokroić na kawałki. Pozostałe oczyszczone
cebule pokroić na cząstki. Pozostały oczyszczony
czosnek rozdrobnić.Po 45 minutach pieczenia
kurczaka posmarować
galaretką cytrynową i ułożyć na nim odłożony plasterek
cytryny. Na ok. 30 minut przed końcem pieczenia dodać pokrojone warzywa,
czosnek i
rozmaryn. Oprószyć
sola oraz
pieprzem. Całość podlać 200 ml
wody. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: