ßßß Cookit - przepis na Cytrynowy kurczak z warzywami

Cytrynowy kurczak z warzywami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
cebula 4 sztuk
rozmaryn 3 gałązki
tymianek 4 gałązki
cytryna 1 sztuk
oliwa 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 0,5 sztuk
czosnek 3 ząbki
pieprz według uznania
sól według uznania
kurczak sprawiony 1 sztuk
fenkuł 2 sztuk
cukinia 2 sztuk
galaretka cytrynowa ze słoika 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Oczyszczone 2 cebule pokroić w kosteczkę. Sparzoną, osuszoną cytrynę pokroić w plasterki. Oczyszczony 1 ząbek czosnku drobniutko posiekać.
Marynata: oliwę wymieszać z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem.
Marynatą posmarować wewnątrz umytego, osuszonego kurczaka. Do środka włożyć pokrojona cebule, plasterki cytryny (1 plasterek odłożyć), tymianek i gałązkę rozmarynu. Udka i skrzydełka związać nićmi. Ułożyć kurczaka na posmarowanej tłuszczem blasze. Piec 90 minut w 175 stopniach.
Oczyszczone fenkuły i cukinie pokroić na kawałki. Pozostałe oczyszczone cebule pokroić na cząstki. Pozostały oczyszczony czosnek rozdrobnić.
Po 45 minutach pieczenia kurczaka posmarować galaretką cytrynową i ułożyć na nim odłożony plasterek cytryny. Na ok. 30 minut przed końcem pieczenia dodać pokrojone warzywa, czosnek i rozmaryn. Oprószyć sola oraz pieprzem. Całość podlać 200 ml wody. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10216/Cytrynowy-kurczak-z-warzywami