Wykonanie
Pieczona
ryba to idealna propozycja na szybkie, łatwe i zdrowe danie. Dziś do piekarnika trafił
pstrąg, który jest łatwo dostępny i nie obciąża portfela. Pieczenie go z
ziołami i
cytryną jest chyba najbardziej popularnym sposobem na pyszny i aromatyczny obiad. Najlepszymi towarzyszami
pstrąga na blasze będą sezonowe warzywa. U mnie są nimi
szparagi.Możecie również piec
pstrąga w folii z warzywami, a w trakcie sezonu grillowego
rybkę możecie wrzucić na ruszt :)
Składniki:2 wypatroszone i oczyszczone
pstrągiok 500g
zielonych szparagów1/2 dużej
cebuli1
cytrynagarść świeżego
rozmarynugarść świeżego
tymianku3 ząbki
czosnkusól, świeżo mielony
pieprzoliwa z oliwek do posmarowania blaszkiPrzygotowanie:
Cytrynę pokrój na mniejsze cząstki lub plastry, połóż na suchą rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru. W tym czasie pokrój połówkę
cebuli w
pióra oraz
czosnek w plasterki. Po zarumienieniu
cytryny, na patelnię dorzuć
cebulę i
czosnek, dopraw
solą i
pieprzem, a następnie smaż jeszcze 2 minuty. Po tym czasie zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia.Na blaszkę do pieczenia wyłóż pergamin i posmaruj
oliwą, a następnie obsyp delikatnie
solą. Piekarnik ustaw na 190*C w funkcji góra+dół.Wypatroszone i oczyszczone
pstrągi posól delikatnie wewnątrz i nafaszeruj przestygniętym farszem z
cebuli,
czosnku i
cytryny. Dodaj
zioła do środka i połóż na blaszce. Posyp skórę
solą i
pieprzem,
skrop 1 cząstką
cytryny i piecz w piekarniku przez około 20 minut.Po minutach pieczenia rozłóż na tej samej blaszce
szparagi i piecz jeszcze 10 minut.Smacznego :)