ßßß Cookit - przepis na Pstrąg pieczony w ziołach ze szparagami

Pstrąg pieczony w ziołach ze szparagami

nazwa

Wykonanie

Pieczona ryba to idealna propozycja na szybkie, łatwe i zdrowe danie. Dziś do piekarnika trafił pstrąg, który jest łatwo dostępny i nie obciąża portfela. Pieczenie go z ziołami i cytryną jest chyba najbardziej popularnym sposobem na pyszny i aromatyczny obiad. Najlepszymi towarzyszami pstrąga na blasze będą sezonowe warzywa. U mnie są nimi szparagi.
Możecie również piec pstrąga w folii z warzywami, a w trakcie sezonu grillowego rybkę możecie wrzucić na ruszt :)
Składniki:
2 wypatroszone i oczyszczone pstrągi
ok 500g zielonych szparagów
1/2 dużej cebuli
1 cytryna
garść świeżego rozmarynu
garść świeżego tymianku
3 ząbki czosnku
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek do posmarowania blaszki
Przygotowanie:
Cytrynę pokrój na mniejsze cząstki lub plastry, połóż na suchą rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru. W tym czasie pokrój połówkę cebuli w pióra oraz czosnek w plasterki. Po zarumienieniu cytryny, na patelnię dorzuć cebulę i czosnek, dopraw solą i pieprzem, a następnie smaż jeszcze 2 minuty. Po tym czasie zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia.
Na blaszkę do pieczenia wyłóż pergamin i posmaruj oliwą, a następnie obsyp delikatnie solą. Piekarnik ustaw na 190*C w funkcji góra+dół.
Wypatroszone i oczyszczone pstrągi posól delikatnie wewnątrz i nafaszeruj przestygniętym farszem z cebuli, czosnku i cytryny. Dodaj zioła do środka i połóż na blaszce. Posyp skórę solą i pieprzem, skrop 1 cząstką cytryny i piecz w piekarniku przez około 20 minut.
Po minutach pieczenia rozłóż na tej samej blaszce szparagi i piecz jeszcze 10 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefantazje.blogspot.com/2013/06/pstrag-pieczony-w-zioach-ze-szparagami.html